Παγκόσμια κυβέρνηση εισηγείται ο Γκόρντον Μπράουν

Καλεί τους G20 να αναλάβουν πρωτοβουλία και να προχωρήσουν σε ενοποίηση των διαδικασιών.

Στην δημιουργία μιας παγκόσμιας κυβέρνησης με προσωρινό χαρακτήρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πανδημία του κορωνοϊού, καλεί ο πρώην Βρετανός Πρωθυπουργός των Εργατικών Γκόρντον Μπράουν. 

Όπως μεταδίδει ο βρετανικός Independent, σύμφωνα μ τον κο Μπράουν, ένας τέτοιος οργανισμός θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την εξάπλωση του ιού, να συντονίσει την παραγωγή και τη διανομή βασικού ιατρικού και άλλου εξοπλισμού και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του οικονομικού αντίκτυπου από την πανδημία.

Η εν λόγω πρόταση του έρχεται μόλις πριν την τηλεδιάσκεψη των G20 με τον χαρακτήρα της εκτάκτου ανάγκης, η οποία ωστόσο έχει να αντιμετωπίσει εκ των προτέρων το blame game ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα για το ξέσπασμα και την διάδοση του κορωνοϊού. 

Την σύνοδο των 20 ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου συγκάλεσε η Σαουδική Αραβία και έχει ως στόχο να δημιουργηθούν νέα πρακτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της νόσου στην παγκόσμια οικονομία. Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία για μια συντονισμένη δημοσιονομική γραμμή άμυνας.

Ο κος Μπράουν δήλωσε πάντως ότι η σύνοδος κορυφής πρέπει να περιλαμβάνει και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

“Η πανδημία δεν είναι κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί σε μια μόνο χώρα. Πρέπει να υπάρξει συντονισμένη παγκόσμια αντίδραση” ανέφερε.

Ο κος Brown ήταν βασικός παράγοντας στην παγκόσμια αντίδραση στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και παρόλο που δήλωσε ότι η σημερινή πανδημία δημιουργεί διαφορετικού είδους προβλήματα, έχει μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο. 

“Αυτό σήμερα είναι κατά κύριο λόγο μια ιατρική κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πρέπει να υπάρξει κοινή δράση για την αντιμετώπιση του. Όσο μεγαλύτερη παρέμβαση υπάρχει για την αντιμετώπιση της ιατρικής έκτακτης ανάγκης, τόσο περισσότερο τίθενται σε κίνδυνο οι ίδιες οι οικονομίες”, τόνισε. 

Όπως υπογράμμισε, ένα διεθνές όργανο με εκτελεστικές εξουσίες θα μπορούσε να καταπολεμήσει τον ιό σε δύο μέτωπα: πρώτον, στην δημιουργία ενός αποτελεσματικού εμβολίου και, δεύτερον, να το παρασκευάσει και να το διανείμει, μαζί με τα απαραίτητα ιατρικά εφόδια, χωρίς να υπάρξει κερδοσκοπία.

Ο κος Μπράουν προέτρεψε τα έθνη των G20 να αποφύγουν ένα “σκυλοφάγωμα” επί των προμηθειών του εμβολίου ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη. «Με την κρίση της υγειονομικής περίθαλψης, η ιδέα της ατομικής αυτοαπομόνωσης είναι πλέον συνηθισμένη, αλλά στη διεθνή σκηνή, η εθνική (κρατική) αυτοαπομόνωση έχει κερδίσει πολύ έδαφος», δήλωσε. 

“Στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, η Αμερική ενήργησε με πολυμέρεια και συνεργασία. Τώρα, και σε μια πολυπολική εποχή, η Αμερική ενεργεί μονομερώς και με επιθετικό τρόπο. 

“Οι G20 θα πρέπει να αναλάβουν και να επιταχύνουν τη συντονισμένη παγκόσμια προσπάθεια ανάπτυξης, παραγωγής και διανομής εμβολίων και θεραπειών. Σχεδόν ταυτόχρονα κάθε κράτος χρειάζεται ένα πακέτο μέτρων: τεστ, αναλώσιμα, χημικά καθαρισμού και προστατευτικό εξοπλισμό. H ομάδα των G20 θα πρέπει να βρεθεί πίσω από τις προσπάθειες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Παγκόσμιου Ταμείου να συντονίσει και να αυξήσει σημαντικά την παραγωγή και την προμήθεια αυτών των βασικών ιατρικών προμηθειών και να χτίσει ένα παγκόσμιο απόθεμα, καθώς και εργατικό δυναμικό, βγάζοντας από την μέση εμπόδια όπως το κόστος, το κέρδος και οι προμήθειες”, κατέληξε. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ