Η Γερμανία ετοιμάζει άρση της ταξιδιωτικής οδηγίας

Η Mέρκελ επιμένει στην εναρμόνιση των κανόνων για τον κορωνοϊό.

O Ομοσπονδιακός Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας, συμφώνησε με τους ομολόγους του -από δέκα χώρες που αποτελούν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς για τη Γερμανία- να επεξεργαστούν το άνοιγμα των συνόρων για τους τουρίστες μέχρι την αρχή του καλοκαιριού.
 
Όπως αναφέρεται, σε δημοσίευμα της εφημερίδας Χάντελσμπλατ με τίτλο "Ο Mαας σχεδιάζει την άρση της ταξιδιωτικής οδηγίας - Η Mέρκελ επιμένει στην εναρμόνιση των κανόνων για τον κορωνοϊό", για πολύ καιρό ο Υπουργός Εξωτερικών Mαας ήταν επιφυλακτικός αναφορικά με τις καλοκαιρινές διακοπές στο εξωτερικό. Τώρα εγκαταλείπει την επιφυλακτικότητά του.
 
Στην τηλεδιάσκεψη, σημειώνεται, τους έθεσαν ως κοινό στόχο την άρση των συνοριακών ελέγχων και των κανονισμών της καραντίνας που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας καθώς και τη διασφάλιση των απαραίτητων κανόνων υγιεινής στους τουριστικούς προορισμούς.
 
Ο Mαας ανακοίνωσε μετά τη συνάντηση ότι θα αρθεί η παγκόσμια ταξιδιωτική προειδοποίηση, που ισχύει μέχρι τις 14 Ιουνίου, αρχικά μόνο για την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα αντικατασταθεί από ξεχωριστές ταξιδιωτικές οδηγίες για κάθε χώρα. Στόχος είναι να δοθεί προσοχή στους διαφορετικούς κινδύνους. Επιπρόσθετα, το ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών εξετάζει το ενδεχόμενο να άρει την ταξιδιωτική προειδοποίηση για μεμονωμένες χώρες εκτός ΕΕ.
 
«Θέλουμε να επιστρέψουμε βήμα-βήμα στην ομαλότητα», δήλωσε ο Mαας. Ωστόσο, τόνισε ότι οι καλοκαιρινές διακοπές δεν θα είναι όπως πριν από την κρίση του κορωνοϊού. «Δεν πρέπει να έχουμε την ψευδαίσθηση ότι θα γυρίσουμε γρήγορα στο business as usual », ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Στο ίδιο μήκος κύματος, η ομοσπονδιακή Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε μετά από τη συνομιλία της με το Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν ότι «δεν θα είναι μια κανονική τουριστική σεζόν, θα είναι μια τουριστική σεζόν στους ρυθμούς της πανδημίας. Αυτή είναι η πραγματικότητα».
 
Στην τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Εξωτερικών Mαας συμμετείχαν η Ισπανία, η Ιταλία, η Αυστρία, η Ελλάδα, η Κροατία, η Πορτογαλία, η Μάλτα, η Σλοβενία, η Κύπρος και η Βουλγαρία. Η Γαλλία και η Ελβετία απουσίαζαν, καθώς θα πραγματοποιηθεί σχετική τηλεδιάσκεψη μετά από πρόσκληση του Mαας την Τετάρτη.
Εξάλλου, η Γερμανία και οι χώρες καλοκαιρινών διακοπών έχουν ακόμα αρκετή δουλειά να κάνουν πριν το ξεκίνημα των διακοπών. Απαραίτητα είναι τρία βήματα:
 
-Πρώτα πρέπει να ανοίξουν τα σύνορα. Η Γερμανία σχεδιάζει να εφαρμόσει το άνοιγμα των συνόρων για τις γειτονικές χώρες από τις 15 Ιουνίου. Μόνο με την Τσεχία και την Πολωνία δεν είναι ακόμα σαφές πότε θα υπάρξει σχετική συμφωνία.
 
-Δεύτερον, θα πρέπει να αρθεί η υποχρέωση καραντίνας δύο εβδομάδων για τους αλλοδαπούς ταξιδιώτες που ισχύει σε πολλές χώρες. Αν όλα πάνε καλά, η παγκόσμια ταξιδιωτική προειδοποίηση θα αρθεί στις 15 Ιουνίου. «Δεν μπορούμε να διατηρήσουμε μόνιμα την παγκόσμια ταξιδιωτική οδηγία», όπως είπε ο Mαας.

Στις ταξιδιωτικές οδηγίες θα πρέπει να υπάρχουν όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες για τις χώρες. Ποιοι είναι οι κανονισμοί υγιεινής; Ποια είναι η κατάσταση με τα κρούσματα; Είναι ευπρόσδεκτοι οι τουρίστες; Υπάρχει κίνδυνος να μην μπορεί να επιστρέψει κανείς; Το ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών μεταφέρει και πάλι την ευθύνη στα χέρια των ταξιδιωτών. Μέχρι τώρα η ταξιδιωτική προειδοποίηση είναι η ξεκάθαρη συμβουλή: Μείνετε σπίτι σας, στη Γερμανία! Το σχέδιο φαίνεται εφαρμόσιμο, αλλά το μεγάλο πρόβλημα είναι η μη προβλεψιμότητα του ιού, ο διαφορετικός βαθμός που έχουν επηρεαστεί μεμονωμένες χώρες και τα διαφορετικά μέτρα αντιμετώπισης.
 
Η Mέρκελ προειδοποίησε τη Δευτέρα για εναρμόνιση των μέτρων, προτείνοντας να χρησιμοποιηθεί ως μέτρο το ανώτατο γερμανικό όριο νέων κρουσμάτων. Συνεπώς, οποιαδήποτε μέτρα χαλάρωσης θα πρέπει να αναστραφούν εάν σημειωθούν περισσότερα από 50 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους σε επτά ημέρες. «Θα πρέπει να ισχύσει το ίδιο και στις άλλες χώρες για να μπορεί να υπάρξει αμοιβαία εμπιστοσύνη», τόνισε η Καγκελάριος.
 
Οι φωνές υπέρ των διακοπών εκτός των εθνικών συνόρων υπερισχύουν και στις χώρες που είναι δημοφιλείς προορισμοί για τους Γερμανούς- ακόμα για σε αυτές που έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα από την πανδημία. Ειδικά η Ιταλία- που ήταν η κύρια εστία κρουσμάτων κορωνοϊού τις πρώτες εβδομάδες στην Ευρώπη- ηγείται της πρωτοβουλίας αυτής και σχεδιάζει να ανοίξει τα σύνορα της στους τουρίστες ήδη από τις 3 Ιουνίου. Η αναζωογόνηση του τουρισμού παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την πάσχουσα οικονομία της χώρας.
 

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ, όμως, δέχεται αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας. Ο Βαυαρός Πρωθυπουργός Mάρκους Σέντερ, ο οποίος ελπίζει να προσελκύσει εγχώριους τουρίστες στα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια του κρατιδίου του, έβαλε φρένο στην ατμόσφαιρα ευφορίας τη Δευτέρα. «Δεν πιστεύω, όπως ο Χάικο Μαας, ότι είναι τόσο εύκολο να κάνουμε σχέδια σήμερα για ταξίδια στην Ιταλία, την Ισπανία ή τη Γαλλία σε ένα μήνα», δήλωσε. «Κινούμαστε ακόμα σε ένα πολύ λεπτό στρώμα πάγου», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
 
Αντίθετα ο Σέντερ ζήτησε οικονομική στήριξη για διακοπές στη Γερμανία, με τη μορφή κουπονιών ή μείωσης φόρου. Ζήτησε επίσης τη χρηματοδότηση «ειδικά για αυτούς που δεν έχουν αρκετά χρήματα και δεν μπορούν να κάνουν διακοπές».
 
Ο ανταγωνισμός για την προσέλκυση τουριστών έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, ακόμα και εάν ο Μαας θέλει να τον αποτρέψει. «Δεν θέλουμε ευρωπαϊκά στοιχήματα για τους τουρίστες», προειδοποιεί ο Σέντερ.
 
Εξάλλου, μετά από εβδομάδες στασιμότητας, οι τουριστικοί πράκτορες προετοιμάζονται για την έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν στην Ευρώπη. «Τις προηγούμενες εβδομάδες συντονιστήκαμε με τις κυβερνήσεις και με τις χώρες καλοκαιρινών διακοπών και χαιρετίζουμε τη δυνατότητα να μπορούμε να προσφέρουμε καλοκαιρινές διακοπές σε ευρωπαϊκούς προορισμούς», δήλωσε εκπρόσωπος της TUI. Οι διοργανωτές έχουν καταρτίσει κατάλογο μέτρων προστασίας για τα ταξίδια εν μέσω του κορωνοϊού.
 
Η TUI ξεκινά να προετοιμάζει κατάλληλα το προσωπικό και τα ξενοδοχεία, δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας. «Σε στενή συνεργασία με τις χώρες καλοκαιρινών διακοπών, θα προσφέρουμε στους φιλοξενούμενους μας ασφαλείς διακοπές. Το ενδιαφέρον των Γερμανών να κάνουν καλοκαιρινές διακοπές στη Μεσόγειο είναι υπαρκτό και θα λάβει τώρα νέα ώθηση», όπως είπε ο εκπρόσωπος της TUI.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ