Γιατί ανεβαίνουν οι μετοχές χρεοκοπημένων εταιριών;

Για κάποιο παράξενο λόγο οι επενδυτές τείνουν να "ανεβάζουν" τις εταιρίες που δεν μπορούν να σταθούν στα πόδια τους.

Στο αποκορύφωμα της οικονομικής και χρηματιστηριακής αναστάτωσης λόγω της πανδημίας, το μόνο στο οποίο συμφωνούσαν όλοι ήταν πως η ανάκαμψη θα είναι επίπονη. 

Όπως γράφει στο euro2day.gr ο αναλυτής Βασίλης Παζόπουλος, οι περισσότεροι χρησιμοποίησαν ό,τι γράμματα μπορείτε να φανταστείτε για να την περιγράψουν: W, L, ακόμα και σχήματα όπως της Nike. 

Το μόνο που απέκλειαν ήταν το V. Τελικά ποιο συνέβη; Το V.

Όπως αναφέρει, το να προβλέπει κάποιος το μέλλον είναι πάντα δύσκολο, ειδικά όταν ο κόσμος που ανοίγεται μπροστά του είναι πολύπλοκος και αλλάζει με ταχύ ρυθμό. Ποιος θα μπορούσε να γνωρίζει, όταν έλειπαν οι τρεις βασικότερες μεταβλητές:

α) Πότε θα αρθούν τα μέτρα περιορισμού
β) Αν θα επανεμφανιστεί δεύτερο κύμα της Covid-19
γ) Πότε θα βρεθεί και θα διανεμηθεί το εμβόλιο.

“Μην περιμένετε πολιτικό σχέδιο από τις κυβερνήσεις. Δεν έχουν. Όχι πως δεν θέλουν ή είναι ανίκανες. Δεν μπορούν. Δεν υπάρχουν τα δεδομένα για να βγει ένας αξιόπιστος καταστατικός χάρτης που να αφορά την επόμενη ημέρα. Στην αρχή, οι κυβερνήσεις τρόμαξαν από τις επιπτώσεις του ιού. Τώρα, έχουν τρομάξει από τις επιπτώσεις της οικονομικής καταστροφής.

Δεν είναι το τέλος του κόσμου, αλλά το τέλος του κόσμου όπως τον ξέρουμε. Δεν έχουμε να κάνουμε με μια υγειονομική ή οικονομική κρίση. Αντιμετωπίζουμε μια κρίση εμπιστοσύνης. Κάποιοι οικονομικοί νόμοι θα αναθεωρηθούν και κάποιες αδιαμφισβήτητες αλήθειες θα κλονιστούν. Θυμάστε τι μας έλεγαν για να περάσουμε την προηγούμενη κρίση του 2010; Ότι θα πρέπει να κόψουμε μισθούς, να αυξηθεί η ανεργία, να αυξηθεί η φορολογία, να μειωθεί το χρέος.

Τι μας λένε τώρα; Τα αντίθετα. Ότι πρέπει να αποφύγουμε την ανεργία και γι' αυτό επιδοτούμε θέσεις εργασίας και μισθούς. Ότι μειώνουμε τις εργοδοτικές εισφορές. Ότι κάνουμε εκπτώσεις στις φορολογικές υποχρεώσεις. Ότι δεν μας ενδιαφέρει πόσο θα πάει το δημόσιο χρέος”, σημειώνει. 

Εξάλλου, προσθέτει, τα χρηματιστήρια εμφανίζουν ανθρώπινη συμπεριφορά. Ξεσπάνε, μπερδεύονται, χαίρονται, στεναχωριούνται. Υπάρχουν συνεδριάσεις που μοιάζουν νευριασμένες, όταν έχουμε έντονες διακυμάνσεις. Άλλες μοιάζουν να βαριούνται, όταν κυριαρχεί υποτονικό κλίμα. Μπορούμε να βρούμε μερικές πολύ ενδιαφέρουσες αναλογίες μεταξύ των ανθρώπων και των αγορών.

“Λέγεται πως η κερδοσκοπία δεν αλλάζει ποτέ, επειδή η ανθρώπινη φύση παραμένει ίδια. Οι εξάρσεις των συναισθημάτων θα εμφανίζονται πάντα στην επενδυτική κοινότητα. Είναι έμφυτο στη χρηματιστηριακή συμπεριφορά. Το μόνο που είναι απρόβλεπτο, είναι το χρονοδιάγραμμα και η έκτασή του. Η διάρκεια και ο βαθμός επίδρασης της διαδρομής από την ελπίδα στην απόγνωση -και αντίστροφα. Η φιλαργυρία και η επιθυμία του κέρδους αποτελούν καθολικό πάθος που υπερισχύει σε όλες τις εποχές και σε όλα τα μέρη. Ο φόβος της οικονομικής ζημιάς, η μίμηση, η ευπιστία, η ψυχολογία του τζόγου, είναι εξίσου καθολικά. Οι χρηματιστηριακές αγορές τροφοδοτούνται από την ελπίδα και τον φόβο. Τα συναισθήματα ακολουθούν το μονοπάτι της μικρότερης αντίστασης, ανεξάρτητα από το ιστορικό πλαίσιο. Το γεγονός αυτό εξηγεί για ποιο λόγο όλες οι έντονες κερδοσκοπικές περίοδοι μοιάζουν να επαναλαμβάνονται”, αναφέρει. 

Σύμφωνα με τον κο Παζόπουλο, το μόνο συναίσθημα που οι αγορές δεν πρόκειται να δείξουν ποτέ είναι η συμπόνια. 

“Γι' αυτό βλέπαμε τους δείκτες να εκστασιάζονται με κάθε ανακοίνωση για την αύξηση της ανεργίας. Ή για τους νεκρούς. Η αγορά στέκεται ψυχρά απέναντι στους αναλυτές και στις προβλέψεις τους, όσο σπουδαίοι και αν φαντάζουν. Η Goldman Sachs, που τόλμησε να κάνει προβλέψεις”, τονίζει. 

Τα εντυπωσιακότερα περιστατικά αυτό τον καιρό στις μετοχές αφορούν πτωχευμένες εταιρείες. Εταιρείες με κεφαλαιοποίηση δισεκατομμυρίων δολαρίων, που για τον οποιοδήποτε λόγο έχουν αποτύχει. Δεν έχουν πλέον χρήματα. Οφείλουν τους πιστωτές τους και τα ίδια κεφάλαια θα εξαφανιστούν κατά τη διαδικασία πτώχευσης.

Η Hertz (ενοικιάσεις αυτοκινήτων), από τα 20 δολάρια τον Φεβρουάριο, προσγειώθηκε απότομα στα 59 σεντς στις 26 Μαΐου. Από τότε, μέσα σε 10 ημέρες, δεκαπλασίασε την αξία της. Στις 8 Ιουνίου έφτασε τα 5,5 δολάρια. Χθες το βράδυ έκλεισε στα 2 και αυτή την ώρα, προσυνεδριακά, βρίσκεται 55% υψηλότερα.

Δεν είναι η μόνη. Η Chesapeake Energy (πετρέλαια), από τα 190 δολάρια που είχε στο τέλος του 2019, έπεσε κάτω από τα 10. Στις 4 Ιουνίου κατάφερε να ανέβει στα 14 και τότε έγινε το θαύμα. Μέσα σε δύο συνεδριάσεις σκαρφάλωσε στα 68 δολάρια. Δεν έμεινε πολύ. Ξαναγύρισε στα 17, δύο συνεδριάσεις αργότερα.

Την Πρωτομαγιά ο Elon Musk δημοσίευσε στο twitter την εκτίμησή του ότι η μετοχή της Tesla είναι πολύ ψηλά. Ο ίδιος ο μεγαλομέτοχος και CEO της εταιρείας την αξιολόγησε ως ακριβή. Η τιμή της εκείνη την ημέρα ήταν 700 δολάρια. Πώς αντέδρασαν οι επενδυτές; Αγόρασαν και άλλες μετοχές, σαν να πρόκειται για μοναδική ευκαιρία. Ένα μήνα αργότερα, η τιμή της μετοχής ξεπέρασε τα 1.000 δολάρια. Τουλάχιστον αυτή δεν ανέβηκε επειδή βάρεσε κανόνι!

Και μετά λένε παράλογη την αγορά των κρυπτονομισμάτων…

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ