Μπορέλ: Ο πόλεμος στην Ευρώπη «δεν είναι πλέον φαντασία»

Η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για μια σύγκρουση πλήρους κλίμακας

Η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για πιθανό πόλεμο και μια σύγκρουση πλήρους κλίμακας στην ήπειρο «δεν είναι πλέον φαντασίωση», προειδοποίησε ο επικεφαλής διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ο πόλεμος διαφαίνεται σίγουρα γύρω μας», υπογράμμισε ο Ζοζέπ Μπορέλ, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις και τις υποθέσεις ασφάλειας. «Ένας υψηλής έντασης, συμβατικός πόλεμος στην Ευρώπη δεν είναι πλέον φαντασίωση».

«Η Ρωσία απειλεί την Ευρώπη», είπε ο Μπορέλ σε ομιλία του σε ξένους διπλωμάτες και αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και μέσω των υβριδικών επιθέσεων σε κράτη μέλη της ΕΕ.

Όπως σημειώνουν οι FT, είναι η πρώτη φορά που ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας εκθέτει τόσο ρητά τη ρωσική απειλή, μετά τις πρόσφατες προειδοποιήσεις από στρατιωτικούς αρχηγούς και ηγέτες στη βόρεια Ευρώπη για τον κίνδυνο περισσότερων ρωσικών επιθέσεων πέρα ​​από την Ουκρανία. Ο Δανός υπουργός Άμυνας τον Φεβρουάριο είπε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να δοκιμάσει την αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ μέσα σε τρία έως πέντε χρόνια .

«Το Τείχος του Βερολίνου έχει αντικατασταθεί με έναν δακτύλιο εστιών γύρω μας», είπε, αναφερόμενος επίσης στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς και την αστάθεια στη βόρεια Αφρική.

Ανάπτυξη

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας στην Ουκρανία αναπτύσσουν πολύ περισσότερα όπλα και ανθρώπινο δυναμικό από ό,τι είναι σε θέση να κάνει το Κίεβο, πυροδοτώντας ανησυχίες στις δυτικές πρωτεύουσες ότι η Μόσχα θα μπορούσε να σημειώσει σημαντικά εδαφικά κέρδη φέτος.

Οι ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες κατέστρεψαν τις αμυντικές δαπάνες τις δεκαετίες μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, έχουν εντείνει τις επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανική τους παραγωγική ικανότητα σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τις προμήθειες στην Ουκρανία και να επανεξοπλίσουν τις δικές τους δυνάμεις.

Αλλά χρειάζονται περισσότερες επενδύσεις, δεδομένου ότι η κατάσταση ασφάλειας της Ευρώπης είναι πλέον μια «υπαρξιακή κρίση», είπε ο Μπορέλ. «Χρειαζόμαστε ένα νέο διακυβερνητικό μέσο χρηματοδότησης. . . συγκρίσιμο με αυτό που δημιουργήσαμε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης [της ευρωζώνης]».

«Η ομπρέλα των ΗΠΑ, στην οποία βασιζόμαστε από τον Ψυχρό Πόλεμο, μπορεί να μην είναι συνεχώς ανοιχτή», είπε ο Μπορέλ. «Ίσως, ανάλογα με το ποιος κυβερνά την Ουάσιγκτον, δεν μπορούμε να βασιστούμε στην Αμερική για να μας προστατεύσει».

«Μέσα σε μια συμμαχία οι προτεραιότητες για μεμονωμένα μέλη μπορεί να αλλάξουν», πρόσθεσε.

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε επίσης: Χρυσός: Πού οφείλεται η απότομη άνοδός του – Οι αναλυτές δίνουν απαντήσεις (πίνακες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ