Άδωνις Γεωργιάδης: Είμαστε επιφυλακτικοί με τα «χρυσά διαβατήρια»

Αποκλειστική συνέντευξη στο Economy Today.

Του Χρίστου Χαραλάμπους

Επιφυλακτικός είναι ο Υπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας Άδωνις Γεωργιάδης έναντι της δημιουργίας Σχεδίου πολιτογραφήσεων έναντι επενδύσεων, στα πρότυπα που αυτό εκτελείται σε χώρες όπως η Κύπρος.

Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και που πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας στην χώρα μας φαίνεται ότι βάζουν «φρένο» στις όποιες σκέψεις, ωστόσο η νέα κυβέρνηση προχωράει στην αναβάθμιση των κινήτρων για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, όπως τα ανανεωμένα κριτήρια για την απόκτηση «χρυσής βίζας», την ψήφιση νομοθεσίας που θα αμβλύνει τις διαδικασίες και το «ξεπάγωμα» επενδύσεων που επί χρόνια είχαν μπει στο ψυγείο.

Ο Έλληνας Υπουργός μιλάει αποκλειστικά στο Economy Today για τα σχέδια, τις προσδοκίες και τις επιφυλάξεις.  

Μετά από ένα μακρύ διάστημα επαφών και σωρεία επισκέψεων στο εξωτερικό, δεδομένης και της εικόνας ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ποιοι είναι οι ρεαλιστικοί στόχοι για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, κύριε Υπουργέ;

Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα της Ευρωζώνης σε προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων. Αυτό πρέπει να αλλάξει και πιστεύουμε ότι τώρα που το διεθνές οικονομικό κλίμα είναι εξαιρετικά θετικό για την Ελλάδα είναι η ευκαιρία μας για να αλλάξει.  Για να το πετύχουμε αυτό κάνουμε σειρά ενεργειών. Ψηφίζουμε πιο φιλοεπενδυτικούς νόμους, μειώνουμε τους φόρους, μειώνουμε τη γραφειοκρατία, κάνουμε παρουσίαση των επιτευγμάτων μας στους ξένους επενδυτές, ξεμπλοκάρουμε τις μεγάλες επενδύσεις.  Όλα αυτά θα καταλήξουν σε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Ήδη το ενδιαφέρον είναι πάρα πολύ μεγάλο. Δεν θα ήθελα να το ποσοτικοποιήσω. Ήθελα να πω ότι πρέπει να πηγαίνουμε κάθε χρόνο και καλύτερα.

Πέραν της πολιτικής της «χρυσής βίζας», είναι στις σκέψεις του Υπουργείου και της κυβέρνησης η υιοθέτηση ενός προσεγμένου προγράμματος παραχώρησης υπηκοότητας σε μεγάλους επενδυτές, έναντι μεγάλων επενδύσεων; Και αν ναι, πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις αυτό θα τρέξει;

Είναι πολύ πρόωρο αυτό. Το ζήτημα των λεγομένων «χρυσών διαβατηρίων» είναι πρόωρο για τη δική μας χώρα. Δεν το αποκλείω δια παντός, όμως δεν είναι της παρούσης. Ήδη, όπως έχετε δει σε άλλες χώρες όπου έχει εφαρμοστεί, όπως στην Κύπρο και στη Μάλτα, έχουν προκληθεί προβλήματα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Καλό είναι, λοιπόν, να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Είμαστε υπέρ των επενδύσεων, υπέρ της εισαγωγής κεφαλαίων από το εξωτερικό αλλά όλα πρέπει να γίνονται σύμφωνα με το νόμο, με διαφάνεια και με διακριτικότητα.

Σε μια τέτοια περίπτωση εντός της επένδυσης για τα ακίνητα δεν θα πρέπει να ενταχθεί και πληρωμή ΦΠΑ ώστε το κράτος να έχει άμεσα οφέλη;

Η αγορά ακινήτων από τους ξένους επενδυτές που αγοράζουν π.χ. τη «χρυσή βίζα», ούτως ή άλλως, ωφελείται το κράτος. Το κράτος ωφελείται από την ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας. Τώρα, η εξαίρεση από τον ΦΠΑ της οικοδομής για την α’ κατοικία από τις άδειες του 2006 και μετά αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο. Αν δεν πάρει μπρος η οικοδομή, δεν θα πάρει μπρος η ελληνική οικονομία και σε αυτό δίνουμε πολύ μεγάλη βάση.

Έχοντας πολλά παραδείγματα ενώπιον μας είναι δεδομένο ότι οι επενδυτές θέλουν σταθερότητα. Προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία έλεγε για το πρόγραμμα «χρυσή βίζα» ότι πρέπει να στραφεί στα νεόδμητα ακίνητα. Είχαν μάλιστα αναφερθεί στην ανάγκη παλιά ακίνητα να μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα μόνο με απόδειξη ανακαίνισης, με τιμολόγια για το ένα τρίτο του ποσού της ελάχιστης επένδυσης. Πότε αυτό θα προχωρήσει;

Πάρα πολλές ρυθμίσεις έχουν γίνει ήδη για το πρόγραμμα της «χρυσής βίζας». Έχουμε λύσει προβλήματα του παρελθόντος, όπως τη χρήση των POS που είχαν μπλοκάρει τις επενδύσεις, κυρίως από την Κίνα, και έχουμε πάρει την εξουσιοδότηση για να ρυθμίσουμε περαιτέρω τον τρόπο που θα διαχέεται στην ελληνική επικράτεια το πρόγραμμα αυτό. Θα λάβουμε αποφάσεις, τους επόμενους μήνες, αλλά αφού πρώτα διαβουλευθούμε με την αγορά και όχι ξαφνικά για να μη δημιουργηθούν ζημιές στην αγορά.

Η απόφαση σας για διαφοροποίηση των ελαχίστων ποσών επένδυσης για σκοπούς «χρυσής βίζας» αναλόγως περιοχής, έρχεται να αλλάξει ένα σταθερό τοπίο. Αυτό δεν βλάπτει την σταθερότητα και πως θα δώσετε χρόνο σε ξένους επενδυτές και εταιρείες που ήδη αγόρασαν περιουσίες να εκμεταλλευτούν τις επενδύσεις τους. Δεν θα έπρεπε να δοθεί χρόνος π.χ. έξι μηνών ώστε όσοι σχεδίασαν να υλοποιήσουν πριν από την αλλαγή της πολιτικής; (π.χ. ο κ. Λάτσης στο Ελληνικό;)

Όπως είπα προηγουμένως, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα ξαφνικά. Πρώτα θα διαβουλευθούμε με την αγορά και μετά θα εκδώσουμε την  υπουργική απόφαση που θα έχει οπωσδήποτε και ενδιάμεσο χρόνο εφαρμογής. Δεν έχουμε σκοπό να προκαλέσουμε πρόβλημα. Έχουμε σκοπό να στρέψουμε το επενδυτικό ενδιαφέρον και σε λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές της Ελλάδος και να εμποδίσουμε την πολύ μεγάλη αύξηση των τιμών σε ορισμένες περιοχές, όπως π.χ. στο κέντρο της Αθήνας.

Πως αντιμετωπίζετε ιδέες όπως η κατάργηση του πόθεν έσχες για μικρό χρονικό διάστημα (2,3,4 μήνες) σε ότι αφορά σε επενδύσεις σε ακίνητα που κτίσθηκαν μετά το 2006; Επαγγελματικοί σύνδεσμοι του χώρου σημείωναν ότι αυτό θα επιτρέψει σε πολλούς να επιστρέψουν τα λεφτά τους στην Ελληνική οικονομία.

Προσωπικά δεν θα ήμουν αντίθετος σε ένα τέτοιο μέτρο όμως αυτό έχει να κάνει με τη συνολική κυβερνητική πολιτική αλλά και με τις δεσμεύσεις απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τον έλεγχο του μαύρου χρήματος. Κατά συνέπεια, δεν είμαι σε θέση να σας δώσω μία σταθερή απάντηση. Άλλες χώρες το έχουνε εφαρμόσει στο παρελθόν. Τώρα τα μέτρα για τη διαφάνεια είναι πολύ αυστηρότερα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά συνέπεια, νομίζω ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε τέτοιου είδους μέτρα.

Ομοίως σε ότι αφορά το Airbnb και την πανευρωπαϊκή συζήτηση που γίνεται, πως αντιμετωπίζεται η σκέψης για περιορισμό της ηλικίας των καταλυμάτων σε κάτω από 20 χρονών ώστε να διασφαλίζεται και η ποιότητα των υπηρεσιών και να μην υπάρχει άνισος ανταγωνισμός ιδιοκτητών ακινήτων;

Είμαστε στη φάση ρύθμισης της αγοράς του Airbnb και εμείς όπως και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη. Είναι μία αγορά που ανακτήθηκε πάρα πολύ ξαφνικά με εκρηκτικό ρυθμό και πρέπει να βρούμε τον τρόπο να το κάνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και για την ομαλή λειτουργία της αγοράς και για την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ