Έρχονται απολύσεις;

Κοινή προσπάθεια εργαζόμενων και εργοδοτών είναι να μην χαθούν θέσεις εργασίας, αλλά προϊόντος του χρόνου κάτι τέτοιο φαίνεται δύσκολο να επιτευχθεί συνολικά.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Μεγάλο και κρίσιμο είναι το στοίχημα για την περίοδο μετά την λήξη των τριών πρώτων Ειδικών Σχεδίων στήριξης της Κυβέρνησης προς εργαζόμενους και επιχειρήσεις, αλλά και το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και των συνόρων, για την διατήρηση των θέσεων εργασίας και την ανάκαμψη των επιχειρήσεων. 

Πόσο εφικτό είναι όμως να μην υπάρξουν απολύσεις σε τέτοιο βαθμό, οι οποίες θα πλήξουν τη ζήτηση και θα δημιουργήσουν ένα φαύλο κύκλο ανεργίας και ύφεσης, πλήττοντας την ζήτηση και την ανάπτυξη; 

Οι συντεχνίες των εργαζομένων δεν θα επιτρέψουν την απώλεια θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα κατά την διάρκεια των μέτρων στήριξης του κράτους στις επιχειρήσεις λόγω της δυσκολίας που αντιμετωπίζουν ελέω κορωνοϊού. 

Την ίδια ώρα, οι εργοδοτικές οργανώσεις εκφράζουν την πρόθεση να τηρήσουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας την σχετική νομοθεσία, ώστε να μην υπάρξουν απολύσεις. 

Μιλώντας στην “Πρώτη Εκπομπή” του Ράδιο Πρώτο, τόσο ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ Αντρέας Μάτσας, όσο και ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής ανέφεραν ότι στόχος και προσπάθεια των κοινωνικών εταίρων είναι η προστασία των θέσεων εργασίας σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την κυπριακή οικονομία και την αγορά. 

Σύμφωνα με τον κο Τσιακκή, το ΚΕΒΕ και τα μέλη του κατανοούν ότι τα δημόσια οικονομικά είναι σε μια δύσκολη φάση, ωστόσο θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συνεχίζει να στηρίζει στοχευμένα τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, στο βαθμό που και τα δημόσια ταμεία το αντέχουν.

“Είναι πιθανόν να έχουμε μερική αύξηση της ανεργίας, επειδή κάποιες επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να αντέξουν αυτή τη σοβαρή κατάσταση”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι όποιες απολύσεις θα έρθουν αν δεν υπάρξει η δυνατότητα για τις επιχειρήσεις να πληρώσουν το μισθολογικό κόστος και επιλέον να μην ενταχθούν στα σχέδια της κυβέρνησης ώστε να μην υπάρχει η σχετική ρήτρα για αποφυγή μείωση του προσωπικού. 

Τόνισε δε ότι σκοπός δεν είναι να περάσει κόσμος στην ανεργία, εξ ου και η συνάντηση στο Προεδρικό, ώστε να δοθεί μια ανάσα στις επιχειρήσεις ταυτόχρονα με την ρευστότητα που θα τους διοχετευτεί για να σταθούν στα πόδια τους και να μπορέσουν να συντηρήσουν τους υπαλλήλους τους. 
 
Από την πλευρά του ο κος Μάτσας τόνισε ότι οι συντεχνίες δεν θα δεχτούν μονομερείς παρεμβάσεις σε όρους των συλλογικών συμβάσεων και να μετατραπούν οι εργαζόμενοι στον αδύναμο κρίκο αυτής της εξίσωσης κι εκτίμησε ότι αυτή τη στιγμή δεν συντρέχουν λόγοι μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

 Όπως είπε, έχουν δοθεί γενναιόδωρα σχέδια για στήριξη των επιχειρήσεων και σήμερα θα πρέπει να είναι η ώρα των εργαζομένων. 

“Να θέσουμε τις βάσεις, ώστε να στηρίξουμε πραγματικά και την απασχόληση και τους εργαζόμενους και να δώσουμε ώθηση στη βιώσιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Η στήριξη πρέπει να στοχευμένη και να δοθεί εκεί όπου υπάρχει ανάγκη και προοπτική”.

Πρόσθεσε επίσης ότι, αυτό που θα γίξει ξεκάθαρο στην σύσκεψη, είναι πως "ήρθε η ώρα των εργαζομένων", προσθέτοντας ότι πρέπει να τεθούν οι βάσεις για στήριξη της απασχόλησης και να δοθεί ώθηση στην βιώσιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων. 

Η συνάντηση στο Προεδρικό

Την κοινή βούληση για συνέχιση της στήριξης της απασχόλησης, που επλήγη από την υγειονομική κρίση, που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, μέχρι τις 12 Οκτωβρίου, διατύπωσαν κυβέρνηση, εργοδοτικές οργανώσεις και συντεχνίες, κατά την ευρεία σύσκεψη, που είχαν το πρωί, υπό την προεδρία του Προέδρου της δημοκρατίας, στην παρουσία των Υπουργών Εργασίας και Οικονομικών.

Στην συνάντηση συμμετείχαν το ΚΕΒΕ, η ΟΕΒ, η ΣΕΚ, η ΔΕΟΚ, η ΠΕΟ, ο ΠΑΣΥΞΕ, ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων και ο Σύνδεσμος Ταξιδιωτικών Πρακτόρων ACTA.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να στηριχθεί η απασχόληση και οι θέσεις εργασίας δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παναγιώτης Σεντώνας.

Ο Πρόεδρος, είπε, άκουσε με μεγάλο ενδιαφέρον τις απόψεις και εισηγήσεις των κοινωνικών εταίρων και θα τις λάβει υπόψη στη διαμόρφωση της κυβερνητικής πρότασης.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στην τουριστική βιομηχανία, η οποία, έχει υποστεί τις μεγαλύτερες επιπτώσεις, και δεν αποκλείεται να χρειαστεί να στηριχθεί μέχρι και τον Μάρτιο του 2021.

Ο ΠΑΣΥΞΕ υπέβαλε φόρμουλα, η οποία προνοεί την επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας. 

Θα ακολουθήσει εντατικοποίηση του διαλόγου με την Υπουργό Εργασίας για την ολοκλήρωση του σχεδιασμού. Το τελικό νέο οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης αναμένεται να εξαγγελθεί μετά τις 12 Ιουνίου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ