Κατρακύλησε 11 μονάδες ο Σύνθετος Οικονομικός Δείκτης τον Μάϊο

Πτώση παρουσίασε ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης για την Κύπρο, παρουσιάζοντας σημάδια ανάκαμψης για τον Ιούνιο.

Τη μεγαλύτερη πτώση σε ετήσια βάση παρουσίασε τον Μάιο ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ) της Κύπρου, αντανακλώντας το κλείσιμο της οικονομίας εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, αν και τα προκαταρκτικά στοιχεία του Ιουνίου προϊδεάζουν για ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας το δεύτερο μισό του έτους.
 
Ειδικότερα, ο ΣΠΟΔ, που καταρτίζεται από το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου με την υποστήριξη της Ελληνικής Τράπεζας, υποχώρησε στις 95,5 μονάδες τον Μάιο (με βάση τα πιο πρόσφατα και αναθεωρημένα δεδομένα), καταγράφοντας τη σημαντικότερη μείωσή του σε ετήσια βάση, που φτάνει στο 11,8%, σε σύγκριση με μείωση 7,6% τον προηγούμενο μήνα.

 «Ο αρνητικός ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ τον Μάιο 2020 επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η εγχώρια οικονομία βρέθηκε αντιμέτωπη με μια άνευ προηγουμένου συρρίκνωση, γεγονός το οποίο αποδίδεται στο προσωρινό κλείσιμο της οικονομίας», αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου.
 
Σημειώνεται ωστόσο ότι «παρά ταύτα, η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας προϊδεάζει την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας, η οποία αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αισθητή το δεύτερο εξάμηνο του 2020».
 
Ενδεικτικά αναφέρεται η βελτίωση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στην ευρωζώνη, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, τον Μάιο και τον Ιούνιο, η ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου Brent και η αύξηση της αξίας συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες «γεγονός το οποίο αντικατοπτρίζει τόσο την επανεκκίνηση της οικονομίας, αλλά και την προτίμηση για ηλεκτρονικές πληρωμές ως ένα μέτρο προφύλαξης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού».
 
Όπως αναφέρεται, ο ΣΠΟΔ έχει σχεδιαστεί ώστε να παρέχει έγκαιρα προειδοποιητικά σήματα για τα σημεία καμπής των οικονομικών κύκλων δηλαδή τα σημεία μεταστροφής της οικονομικής δραστηριότητας. Ο δείκτης αυτός αποτελείται από περισσότερες από μια μεταβλητές των οποίων οι αλλαγές τείνουν να προηγούνται των μεταβολών στη συνολική οικονομική δραστηριότητα και οι οποίες αξιολογούνται σε τακτική βάση.

Πηγή: ΚΥΠΕ
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ