Η Κύπρος συνδέεται με ύποπτες χρηματικές ροές με Ινδία και Νήσο του Μαν

Σε δημοσίευμα ειδησεογραφικού πρακτορείου της Ινδίας αναφέρεται εταιρεία "κέλυφος" εγγεγραμμένη στην Κύπρο που εμπλέκεται σε ύποπτες μεταφορές χρημάτων.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Σε δημοσίευμα ειδησεογραφικού πρακτορείου της Ινδίας αναφέρεται εταιρεία "κέλυφος" εγγεγραμμένη στην Κύπρο που εμπλέκεται σε ύποπτες μεταφορές χρημάτων.

Συναλλαγές που δείχνουν ύποπτες δραστηριότητες μεταφοράς κεφαλαίων και διαδρομές χρημάτων από την Ινδία στην Νήσο Μαν και την Κύπρο συμπεριλαμβάνονται στις αποκαλύψεις που κυριαρχούν στην επικαιρότητα των τελευταίων ημερών.

Το δημοσίευμα της indianexpress αναφέρει ότι πάνω από 100 συναλλαγές αξίας 104,4 εκατομμυρίων δολαρίων από εταιρείες που συνδέονται με τον ιδρυτή και τον πρόεδρο της Max Group, Analjit Singh, επισημάνθηκαν με κόκκινο σήμα από την Standard Chartered Bank στον χρηματοοικονομικό επιτηρητή των ΗΠΑ, FinCEN.

Αυτές οι συναλλαγές, μεταξύ του Ιουλίου 2014 και Νοεμβρίου 2016, πραγματοποιήθηκαν μεταξύ οντοτήτων εγγεγραμμένων στην Ινδία και που βρίσκονται στην Κύπρο, τα ΗΑΕ, τη Σιγκαπούρη, τη Νότια Αφρική, το Τζέρσεϋ και τη Νήσο του Μαν.

Ορισμένες από αυτές τις εταιρείες είχαν επίσης τον Singh ως διευθυντή, σύμφωνα με τα αρχεία της Suspicious Activity Reports που διερευνήθηκαν από την The Indian Express.

Σε δύο SAR, η τράπεζα είπε ότι η LGO Pte με έδρα τη Σιγκαπούρη, μια εταιρεία όπου ο Analjit Singh είναι διευθυντής, ο οποίος είχε λογαριασμό στην τράπεζα, πραγματοποίησε συναλλαγές με «άγνωστες οντότητες, που βρίσκονται σε δικαιοδοσίες υψηλού κινδύνου».

Το πρώτο SAR της τράπεζας ανέφερε 85 συναλλαγές μεταξύ Ιουλίου 2014 και Μαΐου 2016, συνολικού ύψους 94,13 εκατομμυρίων δολαρίων με οντότητες που βρίσκονται στην Κύπρο, τα ΗΑΕ, τη Σιγκαπούρη και την Ινδία. «Αυτές οι συναλλαγές έχουν γίνει χωρίς να έχει διευκρινιστεί συγκεκριμένος επιχειρηματικός σκοπός. Η ενότητα πεδίου εμβασμάτων αναφέρει την αποπληρωμή δόσεων δανείων.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι, "πολλά από τα συμβαλλόμενα μέρη έχουν καταχωρήσει διευθύνσεις στην Κύπρο και φαίνεται να είναι εταιρείες με κέλυφος χωρίς αναγνωρίσιμη σειρά επιχειρηματικών ή φυσικών τοποθεσιών", 

Στο δεύτερο SAR, η τράπεζα εντόπισε 19 συναλλαγές συνολικού ύψους 10,3 εκατομμυρίων δολαρίων που διατέθηκαν / ελήφθησαν από την LGO.

Αυτές οι συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Ιουνίου 2016 και Νοεμβρίου 2016.

Οι εταιρείες με τις οποίες η LGO Pte πραγματοποίησε αυτές τις συναλλαγές αφορούν την Leeu Holdings Ltd που εδρεύει στη Νότια Αφρική, παλαιότερα γνωστή ως Blue Moral Ltd,  την Piveta Estates Private Ltd και Varana Global Holdings με έδρα την Νήσο του Μαν, την  LGOX DMCC με έδρα τα ΗΑΕ και την DIXCART Services / DIXCART Management με έδρα την Κύπρο.

Τα αρχεία που κατατέθηκαν από την Max India που παρέχουν λεπτομέρειες σχετικά με τη διεύθυνση και τις συνεργασίες της Analjit Singh σε άλλες οντότητες (συμπεριλαμβανομένων των ξένων εταιρειών), δείχνουν ότι ο Singh είναι διευθυντής της LGO Pte, της εταιρείας που βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των συναλλαγών.

Είναι επίσης διευθυντής σε τρεις άλλες εταιρείες που έχουν κατοχυρωθεί στα SAR: Piveta Estates, Varana Global Holdings και Leeu Holdings Cyprus.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ