"Δεν γίνεται να επιδοτούμε καύσιμα σε εκατομμυριούχους και δημόσιους υπαλλήλους"

Ο οικονομολόγος Μάριος Κληρίδης τόνισε την ανάγκη για στοχευμένα μέτρα στήριξης αλλά και την σωστή διαχείριση του δημόσιου χρέους.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Την ανάγκη διαχείρισης του δημόσιου χρέους, την συνεισφορά όσων έχουν βγει αλώβητοι από την πανδημία και τα απαραίτητα στοχευμένα μέτρα από το κοινωνικό κράτος τόνισε ο οικονομολόγος Μάριος Κληρίδης στην Εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι.

Είναι σημαντικό να μειώσουμε το δημόσιο χρέος το επόμενο διάστημα ούτως ώστε να μπορούμε να είμαστε φερέγγυοι αν χρειαστεί να προβούμε σε νέο δανεισμό και παρά την ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων, ανέφερε.

Με το δημόσιο χρέος να κυμαίνεται στο 120% σίγουρα δεν είμαστε φερέγγυοι είπε ο κ. Κληρίδης.

Η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται προς το παρόν το γεγονός ότι τα spreads για τα κυπριακά ομόλογα είναι χαμηλά αυτή την στιγμή λόγω των επεμβάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά δεν μπορούμε να βασιζόμαστε επ’ αόριστον σε αυτό.

Όσοι δεν πλήγηκαν κατά την πανδημία πρέπει να συνεισφέρουν

Σχετικά με την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους ανέφερε ότι δεν πρέπει να σπρώξουμε το βάρος της αποπληρωμής του χρέους σε όσους έχουν δεχτεί τις βαρύτατες συνέπειες της πανδημίας ενώ οι τομείς που κατάφεραν να κερδίσουν και να πάνε καλά κατά την διάρκεια της πανδημίας θα πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερα.

Σωστά δεν έγιναν μειώσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά την διάρκεια της πανδημίας αλλά αν παρατηρήσουμε τις δημόσιες δαπάνες φαίνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία τους αφορά δαπάνες μισθών ενώ οι συντεχνίες ζητούν αυτή την στιγμή και αύξηση της ΑΤΑ κάτι το οποίο πρέπει να προβληματίσει.

Είναι παράλογο να επιδοτήσουμε την βενζίνη για τους εκατομμυριούχους

Ερωτηθείς για την ακρίβεια και την άνοδο των τιμών ο Μάριος Κληρίδης τόνισε ότι το κράτος θα πρέπει να βοηθήσει τις ευάλωτες οικονομικά ομάδες ώστε να ανταπεξέλθουν στις  προσωρινές αυξήσεις των τιμών.

Θα πρέπει να αυξήσει τα στοχευμένα επιδόματα για αυτούς που ζουν κάτω και κοντά από τα επίπεδα τις φτώχειας.

Δεν πρέπει να αυξήσει τις επιδοτήσεις στην βενζίνη, για παράδειγμα, όπου θα επωφεληθεί και ο εκατομμυριούχος, ο δημόσιος υπάλληλος ο οποίος δεν είχε κάποιες μεταβολές στο εισόδημά του τους τελευταίους μήνες.

«Το κοινωνικό κράτος θα πρέπει να πει ότι δεν θα πρέπει να δώσω αυξήσεις στο δημόσιο, την ΑΤΑ, και θα δώσω επιδοτήσεις στα νοικοκυριά που χρειάζονται βοήθημα».

Πρέπει να τεθούν οι βάσεις για ανάπτυξη

Αν εξαιρέσουμε τα προαπαιτούμενα που θέτονται για τα ευρωπαϊκά κονδύλια δεν υπάρχουν ουσιαστικές προϋποθέσεις στον προϋπολογισμό για επενδύσεις και βιώσιμη ανάπτυξη, σημείωσε ο κ. Κληρίδης.

«Υπάρχει επίσης και μεγάλος κίνδυνος να μην καταφέρουμε να λάβουμε αυτά τα κονδύλια αν δεν προχωρήσουμε στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

Ανέφερε ότι απαιτείται να τεθούν οι βάσεις και να γίνουν οι αλλαγές ούτως ώστε να επιτευχθεί η βιωσιμότητα της κυπριακής οικονομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ