Ο χρόνος θα δείξει αν είναι «δώρο άδωρο» το Σχέδιο των κρατικών εγγυήσεων

Γιατί επιδίωξε την τρίμηνη παράταση το Υπουργείο Οικονομικών και πώς αντιδρούν οι εργοδοτικές οργανώσεις.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Μετά τις εξαγγελίες της Κομισιόν για παράταση των κρατικών ενισχύσεων μέχρι τις 30 Ιουνίου στο επίκεντρο των συζητήσεων στην κυπριακή οικονομία βρίσκεται ξανά το Σχέδιο των Κρατικών Εγγυήσεων, το οποίο σύμφωνα με το χθεσινό Διάταγμα του Υπουργείου Οικονομικών θα λειτουργήσει μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2022.

Γιατί επιδίωξε την τρίμηνη παράταση το Υπουργείο Οικονομικών και πώς αντιδρούν οι εργοδοτικές οργανώσεις.

Τρεις μήνες και όχι παραπάνω λόγω φόβων για πληθωρισμό

Σύμφωνα με πηγές του Economy Today στο Υπουργείο Οικονομικών ζητήθηκε η τρίμηνη και όχι περισσότερη παράταση λόγω των πληθωριστικών τάσεων που θα δημιουργηθούν από την επιπλέον ρευστότητα που θα προκύψει στην οικονομία.

Επίσης τονίζεται ότι το εν λόγω σχέδιο δεν λαμβάνεται υπόψη προς το παρόν στον προϋπολογισμό, ενώ το κράτος θα χρειαστεί να βάλει το χέρι στην τσέπη μόνο αν υπάρξει αθέτηση πληρωμών από όσους θα λάβουν χρηματοδότηση από το Σχέδιο.

Το Υπουργείο θεωρεί ότι η τρίμηνη λειτουργία αλλά και οι όροι που τίθενται στο Σχεδίο Κρατικών Εγγυήσεων είναι αρκετή ώστε να λάβουν την αναγκαία στήριξη που χρειάζονται οι επιχειρήσεις και οι αυτοεργοδοτούμενοι, αφού θεωρείται ότι πλέον λόγω της ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας η ρευστότητα των επιχειρήσεων έχει αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό.

Οι εργοδοτικές οργανώσεις τονίζουν την ανάγκη των επιχειρήσεων για ρευστότητα μέσω του εν λόγω σχεδίου, παρά την καθυστέρηση που υπήρξε, δηλώνοντας την δυσαρέσκειά τους ωστόσο για την μικρή περίοδο που θα ισχύσουν οι κρατικές εγγυήσεις στην χρηματοδότηση επιχειρήσεων.

Έστω και καθυστερημένα θα πρέπει το Σχέδιο να λειτουργήσει

Το Σχέδιο θα έπρεπε να λειτουργεί από την αρχή της πανδημίας όπως στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και δεν μας χαροποιεί το γεγονός ότι φτάσαμε 20 μήνες μετά να συζητούμε για ένα Σχέδιο που εν τέλει θα λειτουργήσει για περίπου 3 μήνες είπε ο Γενικός Γραμματέας του Κυπριακού Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Μάριος Τσιακκής.

Ο κύριος Τσιακκής τόνισε ότι θα έπρεπε να επιδιώξουμε το Σχέδιο να λειτουργούσε μέχρι τις 30 Ιουνίου, τονίζοντας ότι οι τρεις μήνες δεν είναι αρκετοί για τις επιχειρήσεις που θέλουν να αιτηθούν στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ώστε να λάβουν δανειοδότηση.

Οι επιχειρήσεις σίγουρα θα αποταθούν για να λάβουν ρευστότητα μέσω του Σχεδίου αφού λόγω της παρατεταμένης κρίσης έχουν στερέψει τα διαθέσιμα κεφάλαια τους, ανέφερε ο Μάριος Τσιακκής.

Οι τράπεζες δεν πρέπει να λειτουργήσουν με περισσότερη αυστηρότητα από ότι προβλέπουν οι κανόνες του Σχεδίου, δηλαδή οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί οφείλουν να χρηματοδοτήσουν τις βιώσιμες επιχειρήσεις που θα αιτηθούν δανειοδότηση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να δίνονται απρόσεχτα τα δάνεια.

Ευχόμαστε ότι έστω και στο χρονικό πλαίσιο που θα εφαρμοστεί το Σχέδιο να μπορέσει να λειτουργήσει προς όφελος των επιχειρήσεων αλλιώς οι κρατικές εγγυήσεις θα είναι «δώρο άδωρο», είπε ο κ. Τσιακκής.

Οι επιχειρήσεις χρειάζονται την ρευστότητα

Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ρευστότητα στις επιχειρήσεις είπε ο Μιχάλης Αντωνίου Γενικός Διευθυντής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων ενώ επικροτεί το γεγονός ότι έστω και την υστάτη θα λειτουργήσει το σχέδιο κρατικών εγγυήσεων σε παραχωρήσεις δανείων από τα πιστωτικά ιδρύματα στις επιχειρήσεις.

Ερωτηθείς για τους τρεις μήνες παράτασης του Σχεδίου, ο κ. Αντωνίου σημείωσε ότι αν υπάρχει μεγάλη ζήτηση από την αγορά και αναλόγως των εξελίξεων με την πανδημία ίσως εύκολα να συνεχιστεί περαιτέρω το Σχέδιο.

Τόνισε ότι αναγνωρίζει το γεγονός του ότι το Υπουργείο Οικονομικών είναι ανοικτό σε διάλογο με τις οργανώσεις και τον επιχειρηματικό κόσμο ενώ υπάρχει και το πράσινο φως μετά τις ανακοινώσεις της Κομισιόν για τις κρατικές ενισχύσεις.

Το αποτύπωμα που εισπράττεται από την αγορά είναι ότι οι επιχειρήσεις χρειάζονται ρευστότητα κατά την παρούσα φάση αλλά επί της ουσίας με την λειτουργία του σχεδίου θα διαφανεί κατά πόσο θα «αγκαλιάσει» ο επιχειρηματικός κόσμος το Σχέδιο, παρά την αργοπορία που υπήρξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ