Του Ξένιου Μεσαρίτη
Οι εργαζόμενοι και οι υποψήφιοι για εργοδότηση δεν θεωρούν πλέον ως ωφέλημα την υβριδική και ευέλικτη εργασία αλλά την απαιτούν για να μπουν στην διαδικασία συζήτησης για εργοδότησή τους σε μια εταιρεία ή επιχείρηση.
Μιλώντας στο Economy Today η Αίμη Μπάφα, ειδική σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού, τόνισε ότι μετά την πανδημία η αγορά εργασίας έχει αλλάξει άρδην τόσο από πλευράς των εργαζομένων όσο και από την πλευρά των εργοδοτών.
Το υβριδικό μοντέλο εργασίας είναι πλέον απαίτηση των εργαζομένωνΠαρατηρείται έντονα το φαινόμενο πλέον όπου υποψήφιοι ή εργαζόμενοι δεν μπαίνουν καν σε συζήτηση για εργοδότησή τους σε εταιρείες αν δεν υπάρχει η επιλογή της ευέλικτης και της υβριδικής εργασίας, αναφέρει η κ. Μπάφα.
Σημειώνει ότι από την άλλη πλευρά λίγοι εργοδότες στην Κύπρο έχουν εντάξει το υβριδικό μοντέλο εργασίας σαν εταιρική πολιτική ενώ κάποιες εταιρείες είναι στην διαδικασία να το εφαρμόσουν.
Με την τριβή που έχουμε συνεχώς με υποψήφιους εργαζόμενους και κάποιες δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει από την εταιρεία μας, Human Asset, διαφαίνεται ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι εργαζόμενοι θέλουν να εργάζονται με ευέλικτο μοντέλο εργασίας.
Οι υποψήφιοι για εργοδότηση θεωρούν απαραίτητο οι εταιρείες να αντιλαμβάνονται και να εφαρμόζουν πολιτικές ευέλικτης εργασίας.
Η κ. Μπάφα εξηγεί ότι αυτό δεν σημαίνει πώς απαιτούν να δουλεύουν τόσες μέρες από το σπίτι και τόσες από το γραφείο αλλά θέλουν να δουν ότι οι μελλοντικοί ή υφιστάμενοι εργοδότες τους είναι πρόθυμοι να προσφέρουν αυτή την ευελιξία και να υπάρχουν οι υποδομές για να γίνει.
Εννοείται ότι υπάρχουν ρόλοι οι οποίοι δεν μπορούν να λειτουργήσουν με τηλεργασία, όπως οι νοσηλευτές ή οι εργαζόμενοι στους χώρους εστίασης αλλά γενικά οι εργοδότες θα πρέπει να εφαρμόζουν ένα νέα ευέλικτο εργασιακό μοντέλο, σημείωσε.
Θα πρέπει οι εταιρείες να δημιουργήσουν τις κατάλληλες υποδομές
Ως ειδική σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού η Αίμη Μπάφα θεωρεί ότι η υβριδική εργασία θα πρέπει να ενταχθεί στα εργασιακά μοντέλα των εργοδοτών και των εταιρειών.
Το μεγάλο εμπόδιο από τις εταιρείες, αν εξαιρέσουμε κάποιους εργοδότες που είναι «καχύποπτοι» σχετικά με την εργατικότητα των εργαζομένων με την τηλεργασία, είναι η απουσία υποδομών, ξεκάθαρων στόχων και KPIs ώστε να μπορούν να αξιολογούνται οι εργαζόμενοι παρά του ότι δεν έχουν συνεχή φυσική παρουσία στους χώρους εργασίας τους.
Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι μπορούν οι εργαζόμενοι να έχουν την ίδια αποδοτικότητα είτε βρίσκονται στο γραφείο είτε όχι, φτάνει να υπάρχουν οι σωστές υποδομές.
Ο πληθωρισμός και η υβριδική εργασία
Η κ. Μπάφα σημειώνει επίσης ότι λόγω της ανόδου του κόστους ζωής με τον πληθωρισμό να έχει ξεπεράσει το 8% κι ενώ οι μισθοί παραμένουν σταθεροί οι εργαζόμενοι λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την δυνατότητα της τηλεργασίας λόγω του κόστους των καυσίμων.
Αυτό γίνεται ιδιαίτερα αντιληπτό για εργαζόμενους που η απόσταση γραφείου σπιτιού είναι μεγάλη.
Αυτό, ωστόσο, είναι κάτι το οποίο μπορεί να λειτουργήσει και αντίστροφα λόγω της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος στο σπίτι κατά την διάρκεια της τηλεργασίας.
Με το κόστος της ενέργειας να επιδεινώνεται η δυνατότητα της ευέλικτης εργασίας γίνεται ακόμη πιο αναγκαία για τις εταιρείες.
Αρκετά ενεργή η αγορά εργασίας το 2022
Σχετικά με την αγορά εργασίας κατά το 2022 η κ. Μπάφα αναφέρει ότι με όλα που έχουμε περάσει τα τελευταία 2 χρόνια, «μπορώ να πω πως η αγορά εργασίας το 2022 είναι αρκετά ενεργή και δυναμική».
Με εξαίρεση συγκεκριμένους κλάδους όπως τον ξενοδοχειακό, τον τουριστικό, και την εστίαση όπου παρατηρείται λειψανδρία σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι τομείς είναι ενεργοί.
«Αν μιλάμε για τον μήνα Μάιο, όντως υπάρχει και αρκετή ζήτηση και αρκετή προσφορά».
Σημειώνει ότι οι κλάδοι που ξεχωρίζουν είναι οι τεχνολογικοί, το λιανικό και χονδρικό εμπόριο και τα ναυτιλιακά με έμφαση σε ρόλους λογιστών, δικηγόρων, προγραμματιστών, project managers, systems engineers, marketing και στο ανθρώπινο δυναμικό.
Αξιοσημείωτο είναι ότι μιλάμε για όλα τα επίπεδα θέσεων και δη από νέους απόφοιτους – που στο παρελθόν δυσκολεύονταν αρκετά να βρουν δουλειά – μέχρι και διευθυντικές θέσεις.
Επίσης, παρά τις γεωπολιτικές εξελίξεις, με την σταθεροποίηση του κορωνοϊού και την άρση των περιοριστικών μέτρων, δόθηκε η ευκαιρία στις επιχειρήσεις να ψάξουν για προσωπικό ενδυναμώνοντας τις υφιστάμενες ομάδες τους.