«Χάος» οι οικονομικές καταστάσεις των κομμάτων

Η Ελεγκτική Υπηρεσία ανάμεσα στα πολλά ευρήματα εντόπισε ανώνυμες εισφορές σε μετρητά που ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

«Οι υποβληθείσες οικονομικές καταστάσεις του Κόμματος δεν έχουν καταρτιστεί, σε όλα τα ουσιώδη μέρη, σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο χρηματοοικονομικής αναφοράς και τις πρόνοιες των περί Πολιτικών Κομμάτων Νόμων» είναι η φράση που χρησιμοποιείται δεκάδες φορές από την Ελεγκτική Υπηρεσία και χαρακτηρίζει την συμμόρφωση των κομμάτων με τις πρόνοιες των περί πολιτικών κομμάτων νόμων.

Μπορεί με ευκολία να εξαχθεί το συμπέρασμα μέσα από πέραν των 2.000 σελίδων που κατέγραψε η Ελεγκτική Υπηρεσία ότι επικρατεί χάος στις οικονομικές καταστάσεις των κομμάτων.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία δημοσιοποίησε σήμερα τις ειδικές εκθέσεις της για ΑΚΕΛ, ΕΛΑΜ, ΕΔΕΚ, ΔΗΣΥ, Οργάνωση Αγωνιστών Δικαιοσύνης, Κίνημα Οικολόγων, ΔΗΚΟ και Κόμματος για τα Ζώα (αλφαβητικά η σειρά) για τα έτη από το 2012 μέχρι το 2015.

Στις οικονομικές καταστάσεις των κομμάτων υπάρχουν κενά στις καταστάσεις εξόδων και εσόδων ενώ σε όλες τις περιπτώσεις η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει ότι δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί κατά πόσο οι υποβληθείσες οικονομικές καταστάσεις είναι πλήρεις.

Εντοπίζονται ανάμεσα σε άλλα περίπλοκες δομές των κομμάτων σχετικά με επαρχιακές επιτροπές, θυγατρικές εταιρείες ενώ εκτενή αναφορά γίνεται σε ανώνυμες εισφορές και εισφορές από ιδιώτες και εταιρείες προς τα κόμματα που υπερβαίνουν τα επιτρεπτά όρια της νομοθεσίας.

Ανώνυμες εισφορές δεκάδων χιλιάδων ευρώ σε μετρητά

Η Ελεγκτική Υπηρεσία εντοπίζει ποσά εισφορών μεγαλύτερα όσων επιτρέπει η νομοθεσία ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπάρχουν αποδείξεις των εισπράξεων των εισφορών που να συνάδουν με όσα δηλώνονται στις οικονομικές καταστάσεις των κομμάτων.

Ενδεικτικές είναι οι περιπτώσεις των ανώνυμων ιδιωτικών εισφορών προς την Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ όπου λήφθηκαν ποσά που φτάνουν ακόμα και τις 120.000 ευρώ ενώ κάποιες φορές τα ποσά αυτά λαμβάνονταν σε μετρητά κάτι το οποίο φαίνεται ότι γινόταν και στα υπόλοιπα κόμματα.

Παρατίθενται πιο κάτω πίνακες, από τους πολλούς που περιέχονται στις Εκθέσεις, ο ένας που αφορά εισφορές προς το ΑΚΕΛ και ακόμη ένας που αφορά εισφορές προς τον ΔΗΣΥ:

Δεν έλαβαν υπόψη Προοδευτική και Πρωτοπορία

Αξιοσημείωτο είναι το ότι στις οικονομικές καταστάσεις των ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ δεν περιλαμβάνονται οι οικονομικές καταστάσεις των φοιτητικών παρατάξεων Προοδευτικής και Πρωτοπορίας αντιστοίχως.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία αφού έλαβε γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία για το θέμα αναφέρει ότι «συνδεδεμένος οργανισμός» θα έπρεπε να περιλαμβάνεται και στα αποτελέσματα των κομμάτων.

Συγκεκριμένα για το ΑΚΕΛ και την Προοδευτική αναφέρει ότι «Έστω και αν δεν συνδέονται καταστατικά με το Κόμμα, φαίνεται ότι προωθούν τους σκοπούς του, βοηθούν στις προεκλογικές του εκστρατείες και επιπρόσθετα λαμβάνουν διαχρονικά χορηγίες από το Κράτος ή/και από το Κόμμα (π.χ. ΕΔΟΝ, ΠΟΓΟ, ΕΚΑ), λειτουργώντας ως συνδεδεμένοι οργανισμοί»

Για το ΔΗΣΥ και την Πρωτοπορία, αλλά και την Μαθητική Κίνηση (ΜΑ.ΚΙ.), σημειώνει ότι «η Φ.Π.Κ. Πρωτοπορία είναι συνδεδεμένος οργανισμός της ΝΕΔΗΣΥ και τα αποτελέσματά της θα έπρεπε να περιλαμβάνονται στα αποτελέσματα της ΝΕΔΗΣΥ και κατ’ επέκταση στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις του Κόμματος».

Χωρίς συμβάσεις εργοδότησης

Τραγικό είναι το γεγονός, και πάλι ανάμεσα σε πολλά, ότι για κάποια κόμματα δεν υπάρχουν συμβάσεις εργοδότησης με τους εργοδοτουμένους.

Ενδεικτικά αναφέρεται για το Δημοκρατικό Κόμμα ότι «Το Κόμμα δεν ετοιμάζει γραπτές συμβάσεις εργασίας με τους εργοδοτουμένους του».

Συμπληρώνει ότι «σύμφωνα με το άρθρο 5 του περί Ενημέρωσης του Εργοδοτουμένου από τον Εργοδότη για τους Όρους που διέπουν τη Σύμβαση ή τη Σχέση Εργασίας Νόμου η ενημέρωση για τους όρους εργοδότησης γίνεται με γραπτή σύμβαση εργασίας, επιστολή πρόσληψης ή άλλο έγγραφο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ