Ως η 34η πιο «ελεύθερη» οικονομία στον κόσμο φιγουράρει η Κύπρος, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε το καναδικό Think Tank Fraser Institute.
Με βάση τον Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας του Κόσμου, ο οποίος δημοσιεύεται σε ετήσια βάση από το 1970, η Κύπρος βρίσκεται στην 34η θέση ανάμεσα σε 165 χώρες, ισοβαθμώντας με το Ισραήλ.
Ο Δείκτης Οικονομικής Ελευθερίας του Κόσμου αξιολογεί διάφορες παραμέτρους, μεταξύ άλλων, τα επίπεδα διεξαγωγής διεθνούς εμπορίου, την ελευθερία πρόσβασης και ανταγωνισμού στην αγορά, καθώς επίσης και τη νομοθεσία που διέπει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Στην ουσία, αξιολογεί τον βαθμό στον οποίο οι πολιτικές και οι θεσμοί των χωρών υποστηρίζουν την οικονομική ελευθερία.
Με συνολική βαθμολογία 7.57 / 10, η Κύπρος ανέβηκε πέντε θέσεις συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, ενώ σε σχέση με τα 26 υπόλοιπα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέγραψε την 15η καλύτερη επίδοση, ξεπερνώντας χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, καθώς και την Ελλάδα η οποία κατατάσσεται στην 72η θέση.
Για την κατάρτιση του Δείκτη τίθενται στο επίκεντρο πέντε τομείς, ενώ λαμβάνονται υπόψη παράγοντες όπως η ισότητα των φύλων.
Οι πέντε τομείς αφορούν:
- Μέγεθος κυβέρνησης (δημοσιονομικές δαπάνες, φορολογία, κρατικές επιχειρήσεις κ.λπ.)
- Νομικό σύστημα και δικαιώματα ιδιοκτησίας
- Το υγιές χρήμα (επίπεδα πληθωρισμού)
- Ελευθερία διεθνούς εμπορίου
- Ρυθμίσεις / Κανονισμοί (ελευθερία στις προσλήψεις, απόκτηση πιστώσεων κ.λπ.).
Τα ευρήματα στην έκθεση του 2023 βασίζονται σε δεδομένα από το 2021.
Πρωταθλήτρια η Σιγκαπούρη
Στην κορυφή της λίστας βρέθηκε η Σιγκαπούρη, με το Χόνγκ Κόνγκ να χάνει την πρωτοκαθεδρία μετά από 53 χρόνια ολόκληρα χρόνια, καταλαμβάνοντας τη 2η θέση.
Την αρχική πεντάδα συμπληρώνουν η Ελβετία, η Νέα Ζηλανδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο κατέλαβε την 9η θέση.
Στην τελευταία θέση βρέθηκε η Βενεζουέλα, με την Ζιμπάμπουε, τη Συρία, το Σουδάν, την Υεμένη και το Ιράν να διαμορφώνουν την πεντάδα των χωρών με τις χαμηλότερες επιδόσεις.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Κύπρος κατέγραψε την καλύτερη της επίδοση το 2004, χρονιά που κατέλαβε την 23η θέση, ενώ τη χαμηλότερη της θέση στην κατάταξη, έλαβε το 2014, οπόταν και βρέθηκε στην 51η θέση.
Διαβάστε επίσης: «Φίλε μου τούτες είναι οι τιμές. Αν θέλεις» και η τιμωρία από τους καταναλωτές