Τη θέση πως ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος δεν προτίθεται να προβεί σε δημοσιοποίηση των ονομάτων των δικηγορικών γραφείων, στα οποία επιβλήθηκαν ποινές για θέματα ξεπλύματος και διαβατηρίων, καθώς αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε κλείσιμο πολλών γραφείων εξέφρασε ο Χρίστος Κληρίδης.
Μιλώντας στην εκπομπή Πρωινό Δρομολόγιο, ο Πρόεδρος του ΠΔΣ επανέλαβε πως οι παραβάσεις που εντοπίστηκαν από τους ελέγχους που διενήργησε ο Σύνδεσμος ήταν τυπικές και ως εκ τούτου, τα μέτρα που πιθανόν να ληφθούν στη συνέχεια κατά των εμπλεκόμενων γραφείων θα ήταν δυσανάλογα.
Υπενθυμίζεται πως σε δηλώσεις του που δημοσίευσε χθες το ΚΥΠΕ, ο κ. Κληρίδης αποκάλυψε πως επιβλήθηκαν πρόστιμα αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ την τελευταία τριετία σε δικηγορικά γραφεία ή και δικηγόρους, μετά από απόφαση του ΔΣ του ΠΔΣ να επιβάλει ποινές για παραβίαση της νομοθεσίας, που απαγορεύει τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και συγκεκριμένα το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Σε παρατήρηση ότι η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα είχε διατυπώσει την άποψη ότι δεν υπάρχει κώλυμα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο κ. Κληρίδης ανέφερε πως "η Επίτροπος δεν είναι δικαστήριο, αλλά εκφράζει μία άποψη. Τελικός κριτής είναι το δικαστήριο".
Διερωτήθηκε ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα, σε περίπτωση που δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία και ο παραπονούμενος προσφύγει στο δικαστήριο, το οποίο τελικά θα έχει διαφορετική γνώμη από την Επίτροπο, αφήνοντας να νοηθεί πως ο ΠΔΣ θα είναι αυτός που στο τέλος θα υποστεί τις συνέπειες.
Οι τράπεζες μας ζητούν ονόματα για να κλείσουν λογαριασμούς
Επιπρόσθετα, έφερε ως παράδειγμα τις περιπτώσεις στις οποίες επεβλήθησαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ σε δικηγορικό γραφείο.
Όπως είπε, "οι τράπεζες αμέσως μόλις μπήκαν οι κυρώσεις έκλεισαν τους λογαριασμούς. Οι τράπεζες μας ζητούν να δώσουμε ονόματα, πιθανόν για να κλείσουν λογαριασμούς δικηγόρων. Θεωρούμε ότι είναι πολύ δυσανάλογο το μέτρο να κλείσει ένα δικηγορικό γραφείο για τυπικές παραβάσεις. Γι' αυτό δεν θα δώσουμε τα ονόματα".
Τι είναι οι "τυπικές" παραβάσεις
Κληθείς να διευκρινίσει για το τι ακριβώς εννοούμε με τον όρο τυπικές παραβάσεις, ο κ. Κληρίδης εξήγησε πως "όταν λέμε τυπικές, εννοούμε πως δεν έκαναν ξέπλυμα".
Διαβάστε επίσης: Χρ. Κληρίδης: Ποινές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε δικηγόρους για ξέπλυμα
"Με βάση τους κανονισμούς που έχουμε θεσπίσει στη βάση και ευρωπαϊκών και διεθνών οδηγιών, οι δικηγόροι πρέπει να τηρούν ορισμένα κριτήρια όταν αναλαμβάνουν υποθέσεις από το εξωτερικό από προτεινόμενους επενδυτές. Παραδείγματος χάριν, πρέπει να κάνουν μία έρευνα για να μάθουν τον πελάτη τους", σημείωσε, επισημαίνοντας πως "ο δικηγόρος οφείλει να κάνει κάποιες έρευνες για να διαπιστώσει την ταυτότητα αυτού του πελάτη και να δει αν έχει οποιαδήποτε προβλήματα, αν έχει ποινικό μητρώο, αν είναι καθαρός από κάθε άποψη".
Όπως περιέγραψε προς τούτο, υπάρχουν προγράμματα στον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή, τα οποία πρέπει να εφαρμόσουν για να διαπιστώσουν την ταυτότητα.
"Μία τυπική παράβαση είναι ότι μπορεί να το έκαναν, αλλά δεν κράτησαν αντίγραφο - αποδεικτικό στοιχείο στο φάκελό τους, ότι όντως έγινε αυτή η έρευνα. Ή μπορεί η έρευνα που έκαναν να ήταν πλημμελής, χωρίς να σημαίνει ότι ο πελάτης αυτός τελικά ήταν μπλεγμένος σε οποιαδήποτε πράξη ξεπλύματος".
Στη συνέχεια ανέφερε πως δεύτερη ουσιαστική προϋπόθεση είναι να διαπιστωθεί από πλευράς δικηγόρων ότι τα εισοδήματα αυτού του πελάτη δεν είναι προϊόν κάποιας παράνομης ενέργειας.
"Προς τούτο πάλι υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες που πρέπει να ακολουθούν οι δικηγόροι. Γίνεται ένας πλημμελής πολλές φορές έλεγχος και ή δεν κρατούνται τα αντίγραφα στους φακέλους και ή δεν γίνεται επαρκής έλεγχος για διαπίστωση της καθαρότητας του πελάτη".
Όπως διευκρίνισε "αυτό δεν σημαίνει ότι ο πελάτης ήταν εμπλεκόμενος σε ξέπλυμα ή πολύ περισσότερο ο δικηγόρος. Οι πλείστες των περιπτώσεων ήταν αυτού του είδους οι παρατυπίες, για τις οποίες το Συμβούλιο του ΠΔΣ, αφού έδωσε την ευκαιρία μετά τον εποπτικό έλεγχο στον εμπλεκόμενο να θέσει ενώπιον του Συμβουλίου τις απόψεις και τις θέσεις του προέβη σε αποφάσεις, οι οποίες άλλοτε ήταν αθωωτικές / απαλλακτικές και άλλοτε ήταν καταδικαστικές".
Συμμορφώθηκαν οι πλείστοι
Ο κ. Κληρίδης ανέφερε πως στις πλείστες περιπτώσεις υπήρξε συμμόρφωση των δικηγόρων. Υπήρξαν όμως περιπτώσεις που δεν συμμορφώθηκαν και επεβλήθησαν πρόστιμα.
Στο ερώτημα για το κατά πόσο μπορεί να υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες σκοπίμως δικηγόροι δεν προέβαιναν σε επαρκείς ελέγχους, ο κ. Κληρίδης απάντησε πως δεν διαπιστώθηκε κάτι τέτοιο.
"Αν είχαμε τέτοια περίπτωση θα έπρεπε να παραπέμψουμε και τον εμπλεκόμενο δικηγόρο μετά από δική μας καταδίκη, στο πειθαρχικό συμβούλιο, οπότε εκεί τίθεται θέμα αναστολής της άδειας ή διαγραφής από το Μητρώο των δικηγόρων".
Συγκεκριμένα, περίπου 300 εποπτικοί έλεγχοι διενεργήθηκαν την περίοδο 2020 - 2023, ενώ υπήρξαν καταδίκες σε περίπου 20 περιπτώσεις. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις δόθηκε απαλλακτικό σημείωμα ή δεν προέκυψε όποιδήποτε ενοχοποιητικό στοιχείο.
Σε ό,τι αφορά τα διαβατήρια, επιβλήθηκαν πρόστιμα σε 10 περιπτώσεις από τις 25 που εξετάστηκαν, με τον κ. Κληρίδη να διευκρινίζει πως για όσες υποθέσεις βρίσκονται σε δικαστική διαδικασία, ο ΠΔΣ δεν μπορεί να ασχοληθεί εάν δεν ολοκληρωθεί η ποινική υπόθεση.
Καταλήγοντας ο κ. Κληρίδης επεσήμανε πως ο έλεγχος είναι συνεχής και δεν τελειώνει, υπογραμμίζοντας πως "γίνονται έλεγχοι σε καθημερινή βάση".
Διαβάστε επίσης: Το κράτος θα ξέρει ποιος χρωστά και σε ποιον χρωστά