Την αισιοδοξία του για το μέλλον της χώρας και της οικονομίας εξέφρασε, το βράδυ της Δευτέρας, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννης Παναγιώτου, μιλώντας ενώπιον της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΕΒΕ Λεμεσού. Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης εξέφρασε τις ανησυχίες του Επιμελητηρίου από τις επιπτώσεις του πολέμου στο Ισραήλ, κάνοντας λόγο για πολλές και σύνθετες προκλήσεις.
Στο χαιρετισμό του ενώπιον των μελών του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λεμεσού, του Γενικού Εισαγγελέα, Βουλευτών και άλλων επισήμων, ο Υπουργός Εργασίας έκανε λόγο για αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις, μέσα στα επόμενα χρόνια, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.
«Βασικός γνώμονας προς αυτή την κατεύθυνση είναι η σωστή ισορροπία μεταξύ των αναγκών της κοινωνίας και των δυνατοτήτων της οικονομίας», είπε και υπέδειξε πως, στο σύγχρονο κόσμο η ευημερία των πολιτών επηρεάζεται από ένα διεθνοποιημένο περιβάλλον της οικονομίας «και με αυτούς τους κανόνες οφείλουμε και εμείς να λειτουργήσουμε, ούτως ώστε να είμαστε ανταγωνιστικοί, όχι μόνο στην περιοχή αλλά και σε όλο τον κόσμο».
Βασική προϋπόθεση για να μπορεί η οικονομία μας να αναπτύσσεται, συνέχισε, είναι η ομαλότητα και η σταθερότητα, προσθέτοντας πως «για να μπορέσουμε να έχουμε ομαλότητα και σταθερότητα έτσι ώστε να σχεδιάζουμε σωστά, να είμαστε ελκυστικοί για επενδύσεις από το εσωτερικό και το εξωτερικό, χρειάζεται να είναι διασφαλισμένη η εργατική ειρήνη, όπου ιδανικά δεν χρειάζεται να επεμβαίνει με οποιονδήποτε τρόπο η κυβέρνηση της χώρας».
«Ιδανικά σε όλες τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς, χρειάζεται μέσα από το σωστό προγραμματισμό και τη σωστή άσκηση της διοίκησης, να διαμορφώνονται οι σχέσεις των εργοδοτών και των εργαζομένων, έτσι ώστε να έχουμε τη μέγιστη δυνατή παραγωγικότητα των εργαζομένων και να ενισχύουμε στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό την ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης», συμπλήρωσε.
Ο Γιάννης Παναγιώτου υπογράμμισε ότι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αναδύεται μέσα από την ανάπτυξη της χώρας τα προηγούμενα χρόνια, είναι η κατάλληλη στελέχωση, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, αφού όπως υπέδειξε, «διαπιστώνουμε ότι η τάση για παρουσία κοινοτικών εργαζομένων στην οικονομία μας έχει πτωτική κατεύθυνση, ενώ επίσης είναι λιγότεροι οι ντόπιοι εργαζόμενοι που εισέρχονται στην αγορά εργασίας, από εκείνους που συνταξιοδοτούνται».
«Για να μπορέσουμε όμως να ανταποκριθούμε στις ανάγκες που έχουμε, χρειάζεται να ενισχυθεί ο κυπριακός κορμός της κυπριακής οικονομίας, ούτως ώστε να αποτελεί τη σταθερά της εξέλιξης της οικονομίας μας και ταυτόχρονα, να δώσουμε την δυνατότητα στους οργανισμούς και της επιχειρήσεις να στελεχωθούν, στη βάση ορθολογικών κριτηρίων, με εργατικό δυναμικό από τρίτες χώρες που χρειάζονται», πρόσθεσε.
Λέγοντας ότι τα προηγούμενα χρόνια είχαν διαπιστωθεί αργοπορίες στην ανταπόκριση σε σχέση με την στελέχωση επιχειρήσεων με ξένο εργατικό δυναμικό, ο Υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση πως «μέσα από μια σειρά κινήσεων που ήδη έχουμε επεξεργαστεί και έχουμε δρομολογήσει, ενόψει και της τουριστικής περιόδου του ερχόμενου καλοκαιρού, θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε έγκαιρα και έγκυρα για να μπορέσει η οικονομία να λειτουργήσει».
Πρόκληση, συνέχισε, αποτελεί επίσης η Πράσινη και Ψηφιακή Μετάβαση, όπου «πέρα από το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, την επένδυση στις κατάλληλες υποδομές, την επαναδιαμόρφωση του φορολογικού μας περιβάλλοντος προς αυτήν την κατεύθυνση, χρειαζόμαστε ανθρώπους οι οποίοι θα μπορούν να στελεχώσουν την οικονομία μας διαθέτοντας τις Πράσινες και Ψηφιακές Δεξιότητες, που θα είναι απαραίτητες».
Ο κ. Παναγιώτου εξέφρασε τη βεβαιότητα πως μέσα από τη συνεργασία όλων «ιδιαίτερα μέσα από την τριμερή κοινωνική συνεργασία μεταξύ των εργοδοτικών οργανώσεων, των συνδικαλιστικών οργανώσεων και της Πολιτείας, μπορούμε να καταφέρνουμε να βρίσκουμε τις κατάλληλες ισορροπίες».
Ανέφερε δε ότι ο ίδιος είναι πολύ αισιόδοξος για το μέλλον της χώρας, για το μέλλον της οικονομίας της και «κυρίως είμαι πολύ αισιόδοξος για τις προοπτικές της μεταξύ μας συνεργασίας, τόσο σε επίπεδο κοινωνικού διαλόγου, όσο και σε επίπεδο συνεργασίας με τα πολιτικά κόμματα και τη Βουλή των Αντιπροσώπων και ιδιαίτερα με την Επιτροπή Εργασίας».
Μέσα από τον ορθολογισμό, μέσα από την ανάλυση των πραγματικών δεδομένων που έχουμε ενώπιον μας και μέσα από την εποικοδομητική διάθεση που πρέπει να μας χαρακτηρίζει όλους, πάντα υπάρχουν λύσεις, νοουμένου ότι είμαστε όλοι πρόθυμοι να συνεργαστούμε και να συνεννοηθούμε και είμαι σίγουρος ότι έτσι θα συνεχίσουμε και στα επόμενα χρόνια, κατέληξε στο χαιρετισμό του ο Υπουργός Εργασίας.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις προκλήσεις που φέρνει ο πόλεμος στο γειτονικό Ισραήλ, λέγοντας ότι αναμένεται αύξηση στο κόστος της ενέργειας, από την άνοδο των διεθνών τιμών πετρελαίου «που αυτόματα θα φέρει επιδείνωση στον πληθωρισμό», ενώ αναμένονται, όπως είπε και επιπτώσεις στις αφίξεις τουριστών από το Ισραήλ, κάτι που δημιουργεί προβλήματα σε τουριστικά έργα.
Δεν απέκλεισε ακόμη ενδεχόμενες επιπτώσεις στην ευρύτερη ενεργειακή συνεργασία με το Ισραήλ και σημείωσε ότι προβλέπεται πως οι τράπεζες διεθνώς δεν θα χαλαρώσουν την αυστηρή νομισματική πολιτική τους και δεν θα μειώσουν σύντομα τα επιτόκια, με αρνητικές επιπτώσεις στα εισοδήματα των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
Επιπρόσθετα, είπε πως όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο όπου «οι προβλέψεις για την οικονομία δεν είναι και τόσο ρόδινες, αφού με βάση τις εκτιμήσεις της ΕΕ αλλά και της Κυβέρνησης, ο ρυθμός ανάπτυξης το 2023 θα συρρικνωθεί γύρω στο 2 με 2,5% του ΑΕΠ από το 5,2% που έκλεισε το 2022 και ο πληθωρισμός ίσως αυξηθεί λόγω της κρίσης στο Ισραήλ».
«Η ανεργία που βρίσκεται στο λογικό επίπεδο του 6% αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες λόγω της λήξης της τουριστικής περιόδου και οι εξελίξεις αναπόφευκτα θα επηρεάσουν και τα δημόσια οικονομικά, αφού θα δημιουργήσουν νέες ανάγκες για κρατική στήριξη της κοινωνίας, πέραν των 196 εκατομμυρίων ευρώ όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η Κυβέρνηση και το ΚΕΒΕ χαιρέτησε», συμπλήρωσε.
Ο Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης είπε ακόμη στην ομιλία του ότι το ΚΕΒΕ εκφράζει ανησυχία και για την πορεία του επιχειρείν, «το οποίο κινείται σε ένα ρευστό οικονομικό περιβάλλον με αβέβαιες και πολλές παραμέτρους».
Το ΚΕΒΕ, πρόσθεσε, πιστεύει ότι οι προκλήσεις που μαζεύτηκαν στην οικονομία είναι πολλές και σύνθετες και κάλεσε την κυβέρνηση ν’ αναλάβει μια πρωτοβουλία για ευρύτερη συζήτηση των θεμάτων της οικονομίας, διαβεβαιώνοντας ότι το Επιμελητήριο είναι έτοιμο να παρουσιάσει ολοκληρωμένες προτάσεις για διαχείριση των προβλημάτων.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Αγκαστινιώτης εξέφρασε την ανησυχία του για «τα πολλά και άκυρα αιτήματα του συνδικαλιστικού κινήματος», αλλά και για την ευκολία, όπως είπε, με την οποίαν γίνονται απεργιακές κινητοποιήσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ διαμήνυσε ότι η επίκληση της εργατικής ειρήνης για το θέμα της ΑΤΑ δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα αν δεν γίνουν ορθολογιστικές κινήσεις.
«Αν δεν μπουν θέματα μέσα όπως η παραγωγικότητα, η μη οριζόντια καταβολή της ΑΤΑ και πολλά άλλα, εμείς θα είμαστε απέναντι και αυτή η καραμέλα που ακούμε συνέχεια από τις συντεχνίες για την φιλοσοφία της ΑΤΑ δεν θα πάει μακριά. Η ΑΤΑ μπορεί να συνεχίσει με έναν πιο ορθολογιστικό τρόπο, όχι οριζόντια, όχι στο 100% και όχι όπως την καταλαβαίνουν αυτοί που θέλουν να την καταλαβαίνουν διαφορετικά», συμπλήρωσε.
Αναφέρθηκε ακόμη στην έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και στην προσδοκία του ΚΕΒΕ για εξαγγελία κινήτρων από την κυβέρνηση για την επιχειρηματικότητα.
Η ετήσια Γενική Συνέλευση του ΕΒΕ Λεμεσού ολοκληρώθηκε με την λογοδοσία του Προέδρου του, Ανδρέα Τσουλόφτα, ο οποίος επανεκλέγηκε στη θέση του Προέδρου για ακόμα μια θητεία.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιφυλάξεις Κεντρικής Τράπεζας για κυβερνητικό ν/σ Φορέα