Γιατί πρέπει να ψηφίσουμε σε αυτές τις ευρωεκλογές;

Πρόκειται για τις πρώτες ευρωεκλογές μετά το Brexit, μετά την εμφάνιση τού «φαινομένου Ντόναλντ Τραμπ», καθώς και οι πρώτες μετά την έξαρση των fake news (ψευδείς ειδήσεις).

Αποστολή στις Βρυξέλλες: Χρήστος Μιχάλαρος

Στο «φουλ» δουλεύουν οι μηχανές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενόψει των επερχόμενων εκλογών, που θα διεξαχθούν από τις 23 μέχρι τις 26 Μαΐου 2019 και μέσα από τις οποίες θα αναδειχθούν οι εκπρόσωποι των Ευρωπαίων πολιτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στην Κύπρο η εκλογική διαδικασία θα λάβει χώρα στις 26 Μαΐου. 

Η ανάδειξη των νέων ευρωβουλευτών, οι οποίοι θα εκπροσωπήσουν περισσότερους από 500 εκατ. πολίτες, έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως η σημαντικότερη στην ιστορία της Ένωσης, καθώς τα διακυβεύματα είναι πολλά και μεγάλα, σε μια περίοδο που η Ευρώπη μετράει πληγές και συμμάχους, καθώς οι μετακινήσεις των «τεκτονικών πλακών» της παγκόσμιας σκακιέρας έχουν διαταράξει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις ισορροπίες, προκαλώντας αλλαγές και αβεβαιότητες, οι οποίες μέχρι πριν από λίγα χρόνια θεωρούνταν ως απίθανα ενδεχόμενα. 
Μεγάλο στοίχημα για άλλη μια φορά είναι η συμμετοχή, ωστόσο αυτή τη φορά το κόστος θα είναι μεγάλο.

ΕΚΛΟΓΕΣ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ Ε.Ε.

Σε διήμερο σεμινάριο που διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες με τίτλο «A Kaleidoscope of EU investment today and tomorrow - The EU budget and the Multiannual Financial Framework 2021-2027», στις εργασίες του οποίου συμμετείχε το Economy Today, παρουσιάστηκαν περιπτώσεις, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα, στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση λειτούργησε ως «καταλύτης». Παράλληλα, επισημάνθηκε η σημασία των επερχόμενων ευρωεκλογών, ο κίνδυνος της αποχής και η απειλή του λαϊκισμού, του εθνικισμού και του ευρωσκεπτικισμού.  Όπως ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής Επικοινωνίας και Εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Jaume Duch Guillot, σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις που έχουν γίνει, οι Ευρωπαίοι πολίτες τοποθετούνται όλο και περισσότερο σε σχέση με το τι προσφέρει πρακτικά η Ε.Ε. στην καθημερινότητά τους, απομακρυνόμενοι ταυτόχρονα από ιδεολογικά σχήματα και ιστορικές αναφορές, κάτι που δείχνει το στίγμα των απαιτήσεων που έχουν σήμερα οι πολίτες από τους ευρωπαϊκούς θεσµούς. 

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΑ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ

Ο κ. Guillot παραδέχτηκε πάντως ότι, σε γενικές γραμμές, οι πολίτες δεν είναι σωστά ενημερωμένοι, ούτε σε σχέση με τη λειτουργία των θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωκοινοβούλιο, Ευρωπαϊκό Συµβούλιο κ.λπ.), ούτε όσον αφορά στο πώς διαμορφώνονται οι αποφάσεις που κρίνουν τις ζωές τους. «Οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να εκλέξουν τους βουλευτές που αποφασίζουν για το μέλλον τους.

Πολλές φορές ρωτήθηκαν οι πολίτες γιατί είναι σημαντική η ψήφος, και απάντησαν για τους ίδιους λόγους που είναι σημαντικές και οι εθνικές εκλογές. Ωστόσο, δεν γνωρίζουν ακριβώς τι κάνουν οι ευρωβουλευτές και γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει ενημέρωση. Καλές είναι οι εξαγγελίες, αλλά πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες πού θα ρίξεις τα λεφτά του προϋπολογισμού», είπε.  Πρόσθεσε δε ότι το αποτέλεσμα της κάλπης δεν θα κρίνει μόνο την πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και ποια πολιτική ομάδα θα ορίσει τον επόμενο Πρόεδρο της Κομισιόν, κάτι που για πρώτη φορά γίνεται απευθείας από τους βουλευτές και όχι από τους επικεφαλής των κρατών. 

ΤΑ FAKE NEWS ΩΣ ΣΟΒΑΡΗ ΑΠΕΙΛΗ

Παράλληλα, η προεκλογική περίοδος που διανύουμε εντάσσεται σε ένα πολύ ενδιαφέρον πλαίσιο, όσον αφορά στη διεθνή συγκυρία. Σύμφωνα με τον κ. Guillot, πρόκειται για τις πρώτες ευρωεκλογές μετά την –όπως όλα δείχνουν– έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ευρωπαϊκή οικογένεια, οι πρώτες μετά το «φαινόμενο Ντόναλντ Τραμπ», ο οποίος έχει ανατρέψει αρκετές από τις ισορροπίες ανά τον κόσμο, καθώς και οι πρώτες μετά την έξαρση των fake news (ψευδείς ειδήσεις). «Υπάρχει ένα παράδοξο στις σφυγμομετρήσεις. Ο περισσότερος κόσμος απάντησε “ναι” σε περισσότερη Ευρώπη, αλλά ταυτόχρονα βλέπουμε περισσότερο σκεπτικισμό και περισσότερες ακραίες φωνές, οι οποίες επιχειρούν να αλλάξουν την Ευρώπη προς το συντηρητικότερο», επισήμανε. Εξάλλου, τα fake news αποτέλεσαν μια από τις μεγαλύτερες συζητήσεις στις τάξεις της Ε.Ε. τα τελευταία χρόνια, καθώς, όπως φάνηκε, μαζί με την άποψη των πολιτών, επηρεάζεται ραγδαία και η εκλογή κυβερνήσεων και ως εκ τούτου οι απαιτήσεις των κρατών και η κατανομή του προϋπολογισμού.

«Εκείνο που ακούμε από τον κόσμο πολλές φορές είναι το εξής: Η χώρα μας πληρώνει για άλλες χώρες και δεν παίρνει τίποτα. Αυτή η άποψη είναι βασισμένη σε στερεότυπα που προκύπτουν μέσα από αναληθείς ειδήσεις και λανθασμένες κρίσεις», δήλωσε, προσθέτοντας ότι συνήθως γίνεται μια υπεραπλούστευση πολύ σύνθετων γεγονότων σχετικά με το «πού πάνε τα λεφτά». 

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ;

Σε κάθε περίπτωση, το ερώτημα παραμένει ένα και σαφές: Γιατί να ψηφίσει κάποιος στις επερχόμενες ευρωεκλογές; Τι είναι εκείνο που θα προσφέρει η ψήφος του καθενός στη διαμόρφωση της ζωής, του μέλλοντος και των ευκαιριών του; Μιλώντας στο Economy Today, ο Επικεφαλής του Γραφείου της Κομισιόν στην Κύπρο, Ιερόθεος Παπαδόπουλος, αναφέρει ότι, παρά τις θεμιτές διαφωνίες που μπορεί να διατηρεί κανείς σε σχέση με τη λειτουργία της Ε.Ε. και τις διαφορετικές προσεγγίσεις επί πολλών θεμάτων, οι πολίτες δεν θα πρέπει να μείνουν αμέτοχοι.

«Η Ευρώπη έχει επιτύχει πολλά και είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό. Οι πολίτες στην πλειοψηφία τους υποστηρίζουν την Ε.Ε., γιατί η απάντηση στα προβλήματα δεν είναι ο λαϊκισμός και η καταστροφή, η απάντηση για το αύριο είναι μια ενωμένη Ευρώπη. Όσοι είναι υπέρ της Ευρώπης, δεν μπορούν να μείνουν αμέτοχοι. Πρέπει να εκφραστούν, να εκφράσουν το τι θέλουν με την ψήφο τους», τονίζει. 

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ; 

Στην παρατήρηση ότι ένα μέρος του σκεπτικισμού απέναντι στην Ε.Ε. οφείλεται στους χειρισμούς που έγιναν σε σχέση με το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα, ο κ. Παπαδόπουλος είναι σαφής. «Για την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση δεν ευθύνεται η Ε.Ε. Μπορεί να μην έδειξε πάντα το καλύτερό της πρόσωπο, αλλά αυτό έγινε διότι συγκεκριμένες χώρες δεν τήρησαν τα υπεσχημένα. Αποφάσεις που λαμβάνονταν στις Βρυξέλλες, μετά από μερικές ώρες άλλαζαν, όταν κάποιοι ηγέτες επέστρεφαν στις πρωτεύουσές τους.

Είναι προφανές ότι αυτή δεν είναι η καλύτερη εικόνα που δείχνουμε στους πολίτες. Όμως, σήμερα, το πρόβλημα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από εκείνη που ήταν πριν από 3-4 χρόνια», σημειώνει. ∆εν είναι λίγες πάντως οι φωνές εκ μέρους των θεσμών της Ε.Ε. που τονίζουν σε κάθε τόνο ότι οι προσφυγικές ροές έχουν μειωθεί κατά πολύ, με την Ευρώπη να είναι πλέον θωρακισμένη σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με το πρόβλημα. 

ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ; 

Όσον αφορά στις φωνές που προειδοποιούν για το ενδεχόμενο ξεσπάσματος μιας νέας οικονομικής κρίσης στο άμεσο μέλλον, ο κ. Παπαδόπουλος παρατηρεί ότι στις μέρες μας όλες οι χώρες του κόσμου είναι σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένες και αλληλεξαρτώμενες.
«Η κρίση το 2008 δεν ξεκίνησε από την Ευρώπη, αλλά την έπληξε. Ξεκίνησε από τις ΗΠΑ κι αυτόματα διαδόθηκε σε άλλες περιοχές του κόσμου. Είναι δύσκολο να κάνουμε υποθετικά σενάρια για το τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον. Εμείς δουλεύουμε για μια Ευρώπη η οποία θα λύνει τα προβλήματα όντας ενωμένη, που θα μιλάει στον κόσμο με μια φωνή που θα έχει δύναμη. Αυτή την Ευρώπη θα στηρίξουν και οι 27 ηγέτες που θα συναντηθούν στις 9 Μαΐου στη Ρουμανία, μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου θα υπογράψουν σχετική διακήρυξη σχετικά με το ποια Ευρώπη θέλουν». ΕΤ

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Οποιοσδήποτε Ευρωπαίος πολίτης, 18 ετών και άνω, μπορεί να ψηφίσει αν έχει εγγραφεί στον εκλογικό κατάλογο ως τις 2 Απριλίου και έχει διαμείνει προηγουμένως σε χώρα της ΕΕ για τουλάχιστον έξι μήνες. Η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική.

‣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΟΥΝ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ;
Οι ευρωεκλογές στην Κύπρο θα διεξαχθούν στις 26 Μαΐου 2019.

‣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΨΗΦΙΣΩ;
Οι ψηφοφόροι στην Κύπρο μπορούν να ψηφίσουν σε συγκεκριμένο εκλογικό κέντρο βάσει της κατοικίας. Για να μάθετε πού ψηφίζετε, κάντε κλικ στον σύνδεσμο 15 ημέρες πριν από την ημερομηνία των εκλογών. Για περαιτέρω πληροφορίες καλέστε στο +357 22 867713.

‣ ΠΟΣΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ;
Οι ψηφοφόροι στην Κύπρο θα εκλέξουν έξι μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2019, όπως ακριβώς έγινε και στις ευρωεκλογές του 2014.

‣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΓΓΡΑΦΩ ΓΙΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΩ;
Στις Επαρχιακές Διοικήσεις, τα Γραφεία Εξυπηρέτησης του Πολίτη και τα Επαρχιακά Ταχυδρομικά Γραφεία. Για περαιτέρω πληροφορίες επισκεφθείτε την ακόλουθη ιστοσελίδα ή τηλεφωνήστε: +357 22 867 713.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ