Τεχνολογία, ασφάλεια και ΜΕΔ οι υψηλές προτεραιότητες των τραπεζών

Οι CEO της Ελληνικής Τράπεζας και της AstroBank μίλησαν αποκλειστικά στο Economy Today για τις ανησυχίες τους.

Του Χρήστου Μιχάλαρου 

Κόκκινα δάνεια και τεχνολογική αναβάθμιση αποτελούν όπως φαίνεται τα μεγάλα στοιχήματα των κυπριακών τραπεζών στην εποχή που διανύουμε, με τους τραπεζικούς κύκλους να τοποθετούν τους δύο αυτούς πυλώνες σχεδόν στο ίδιο επίπεδο σημαντικότητας.

Αυτό κατέστη ξεκάθαρο από τις ομιλίες των συμμετεχόντων στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου η οποία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο ξενοδοχείο Landmark (πρώην Hilton) στην Λευκωσία.

Στοίχημα η απομόχλευση

Μιλώντας στο Economy Today, στο περιθώριο της Συνέλευσης, ο CEO της Ελληνικής Τράπεζας Ιωάννης Μάτσης δήλωσε ότι σε αυτό το στάδιο μείζον θέμα αποτελούν οι μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις και πως όλες οι τράπεζες γνωρίζοντας το πρόβλημα εδώ και πολύ καιρό, επιχειρούν να επιταχύνουν την απομόχλευση.  

Σε σχέση με το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ που θα κληθεί να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος και το οποίο οδεύει προς το Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να λάβει έγκριση για να προωθηθεί στην Βουλή, ο κος Μάτσης απάντησε ότι πρόκειται για κάτι που θα βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν τις ΜΕΧ τους.

Κληθείς να σχολιάσει τα «καμπανάκια» αναφορικά με την συσσώρευση ακινήτων στις τράπεζες μέσω εκποιήσεων ή μέσω της διαδικασίας ανταλλαγής χρέους έναντι ακινήτου, ο κος Μάτσης απάντησε ότι αυτό δεν αποτελεί μεγάλο πρόβλημα καθώς δείχνει ότι οι αναδιαρθρώσεις προχωρούν γρήγορα.

«Τα ακίνητα κινούνται και πωλούνται», κατέληξε.

Όσον αφορά στο μείζον ζήτημα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, ο κος Μάτσης ανέφερε ότι αυτά «μαστίγωναν» την κυπριακή οικονομία, αλλά πλέον οι τράπεζες έχουν προχωρήσει αποφασιστικά προς την επίλυσή τους.

«Μέρα με την ημέρα τα τελευταία 5-6 χρόνια η κατάσταση καλυτερεύει», τόνισε.

Να εκσυγχρονιστούμε

Από την πλευρά του, μιλώντας στο Economy Today, ο CEO της AstroBank Γιώργος Άππιος επισήμανε την μεγάλη ανάγκη που υπάρχει για εκσυγχρονισμό των επιχειρηματικών μοντέλων των τραπεζών, τα οποία όπως είπε απειλούνται.

«Η απειλή έρχεται από ξένους παίκτες οι οποίοι δεν είναι τράπεζες. Πρόκειται για εταιρίες πληρωμών και ηλεκτρονικής διαχείρισης, οι οποίοι όντας τεχνολογικά εξελιγμένοι και χωρίς να υπόκεινται στους ίδιους κανονισμούς συμμόρφωσης με τις τράπεζες (παρά το γεγονός ότι είναι αδειοδοτημένα ιδρύματα), κινούνται πολύ πιο γρήγορα κι αρχίζουν να παίρνουν επιχειρησιακά κομμάτια από τους παραδοσιακούς παίκτες», τόνισε.

Όπως τόνισε, οι εταιρίες «fintech» (Financial and Technology) οι οποίες αναπτύσσουν τέτοια συστήματα, δραστηριοποιούνται και ενισχύονται πολύ πιο εύκολα από τις τράπεζες, καθώς δεν είναι τόσο δυσκίνητες και μεγάλες.

«Οι τράπεζες είναι μεγάλες και έχοντας κληρονομήσει πολλά προβλήματα από το παρελθόν, δύσκολα προσαρμόζονται», είπε.

Η δεύτερη -επιχειρηματικά- πρόκληση που υπάρχει είναι κατά τον κο Άππιο, η γρήγορη ανάπτυξη όσων επιχειρούν να «σπάσουν» την ασφάλεια των τραπεζών.

«Το cyber security για εμένα είναι κάτι το οποίο θα βρούμε μπροστά μας τα επόμενα χρόνια. Ο μισός κόσμος δουλεύει και ό άλλος μισός προσπαθεί να κλέψει τα δεδουλευμένα του. Πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή», ανέφερε.

Ζητείται κατανόηση από την ΕΚΤ

Όσον αφορά στα τραπεζικά προβλήματα, σύμφωνα με τον κο Άππιο στην κορυφή παραμένουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) τα οποία παρά την πρόοδο που έχει γίνει παραμένουν υψηλά.

«Τα δάνεια αυτά δεν δημιουργήθηκαν μόνο επειδή οι τράπεζες είχαν κακές πρακτικές, αλλά και γιατί έγινε μια κοσμογονική οικονομική καταστροφή που προέκυψε από ένα πρόγραμμα της Τρόικας. Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και η Ευρωπαϊκή  Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να δώσουν περισσότερη κατανόηση και περισσότερο χρόνο, ώστε να μπορέσουμε να λύσουμε το πρόβλημα», επισήμανε προσθέτοντας ότι κατά παράδοση η ΕΚΤ βλέπει όλες τις χώρες και όλες τις τράπεζες με τον ίδιο τρόπο.

Αναγκαία η τεχνολογική εξέλιξη

Εξάλλου, στον χαιρετισμό του ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Τραπεζών Μιχάλης Καμμάς κατέστησε ξεκάθαρο ότι οι τράπεζες της Κύπρου σχεδιάζουν το μέλλον τους υπό δύσκολες συνθήκες και στο πλαίσιο μεγάλων προκλήσεων, όπως η τεχνολογική εξέλιξη, οι νέες ανάγκες και οι απαιτήσεις της αγοράς και το νέο πιο απαιτητικό ρυθμιστικό πλαίσιο.

«Η αλλαγή, η καινοτομία, η προσαρμογή, το λανσάρισμα προϊόντων και υπηρεσιών αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους της προσπάθεια του Συνδέσμου και των Τραπεζών», είπε.

Από την πλευρά του, ο νέος Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου επισήμανε το πρόβλημα της καθυστέρησης πληρωμών, το οποίο έχει παρατηρηθεί, συνδέοντάς το εμμέσως, τόσο με την γραφειοκρατία, όσο και με την πεπαλαιωμένη τεχνολογία.

«Οι νόμιμες συναλλαγές δεν θα πρέπει να καθυστερούν λόγω της καταπολέμησης του ξεπλύματος και ότι για τον σκοπό αυτό οι τράπεζες θα πρέπει να επενδύσουν στην εκπαίδευση του προσωπικού και στην τεχνολογία», σημείωσε.

Πρόσθεσε δε ότι ούτε η πρόκληση της κερδοφορίας θα πρέπει να αιτιολογεί τυχόν καθυστερήσεις στις διαδικασίες, επισημαίνοντας ότι έχει δεχτεί αρκετά παράπονα καλώντας για εξεύρεση συλλογικών τρόπων αντιμετώπισης, κάτι που θα ωφελήσει το σύνολο της οικονομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ