Οι επενδυτές στρέφονται μαζικά στον χρυσό και δίνουν ρεκόρ 7ετίας

Οι αρνητικές αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα είναι ο βασικός λόγος.

Στον χρυσό στρέφονται μαζικά οι επενδυτές, οι οποίοι βλέπουν τις αρνητικές αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα να μην αποτελούν πλέον ελκυστικό και ταυτόχρονα ασφαλή επενδυτικό προορισμό, αλλά και τους παγκόσμιους κινδύνους να μεγεθύνονται και να πληθαίνουν.

Οι τιμές των συναλλαγών που σχετίζονται με τον χρυσό έφτασαν σε υψηλό 7μήνου, μετά από τζίρο $19.2 δισ. το 2019.

Οι αναλυτές αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον έχει αυξηθεί για διάφορους λόγους, όπως οι φόβοι για επιβράδυνση στις μεγάλες οικονομίες, οι αυξανόμενοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και η φαινομενική απώλεια πίστης στα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία όπως το γιεν της Ιαπωνίας.

Βασικός λόγος παραμένουν ωστόσο τα κρατικά ομόλογα, καθώς οι μεγάλοι επενδυτές καλούνται να «βάλουν και από την τσέπη τους» προκειμένου να «παρκάρουν» τα κεφάλαιά τους. Αντιθέτως, ο χρυσός, μπορεί να μην δίνει αποδόσεις, αλλά δεν χρεώνει.

Η αναβίωση για το πολύτιμο αυτό μέταλλο έρχεται μετά από κάποια «ζοφερά» χρόνια, κατά τα οποία η σταθερή παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη ώθησε τις τιμές του χρυσού κάτω από τα $1.000 την ουγκιά τον Δεκέμβριο του 2015.

Φέτος, ωστόσο, οι τιμές του χρυσού έχουν ανέβει στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2013, σε πάνω από $1.600 την ουγκιά. Οι παγκόσμιες επενδύσεις σε ETFs με χρυσό έχουν υπερδιπλασιαστεί από το 2015 σε συνολικά $141 δισ., σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία του SPDR Gold Trust του δέκατου μεγαλύτερου ETF στην Αμερική.

Η ταχεία άνοδος του χρυσού από τα μέσα του περασμένου έτους συνέπεσε με την πτώση των πραγματικών αποδόσεων των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ (προσαρμοσμένη για τον πληθωρισμό). Οι πραγματικές αποδόσεις των πέντε ετών του Δημοσίου ήταν στο -0,05% αυτή την εβδομάδα, από το 1% σχεδόν το 2019.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ