Πώς οι υπηρεσίες τύπου Netflix αλλάζουν την τηλεόραση

Οι τράπεζες χρηματοδοτούν με μεγαλύτερη εύκολα παραγωγές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ραγδαία έχει αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε τηλεόραση, μετά την εμφάνιση και την άνοδο των διαδικτυακών πλατφορμών, με εταιρίες όπως το Netflix να διαμορφώνουν από την αρχή τον τρόπο με τον οποίο χρηματοδοτούνται οι παραγωγές. 

Καθώς η εταιρεία σαρώνει την αγορά συγκεντρώνοντας τα πιο περιζήτητα σενάρια και ιδέες, παράλληλα υπογράφει μακροπρόθεσμες συμφωνίες δικαιωμάτων από τους παραδοσιακούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς για εκπομπές που θα διαρκέσουν αρκετά χρόνια. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλούνται οι Financial Times, τα επόμενα πέντε χρόνια η Netflix θα διοχετεύσει συνολικά $19,3 δισ. σε παραγωγούς για νέες εκπομπές και θα λάβει τηλεοπτική άδεια.

Όσον αφορά στους παραγωγούς, πρόκειται για μια σοβαρή απόκλιση από τα παλαιά πρότυπα κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να συνάψουν μακροπρόθεσμα δάνεια για τη χρηματοδότηση νέων εκπομπών.

Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες που παρέχουν αυτή τη χρηματοδότηση, έρχονται αντιμέτωπες με μια νέα πραγματικότητα, καθώς τα μακροπρόθεσμα δάνεια είναι εγγενώς πιο ριψοκίνδυνα από τα βραχυπρόθεσμα, ενώ το Netflix, ως τελικός πληρωτής, πιο επισφαλής ως πελάτης από τους παραδοσιακούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς. 

Συγκεκριμένα, η πιστοληπτική του ικανότητα (ΒΒ) ναι μεν το κατατάσσουν χαμηλότερα απόι την επενδυτική βαθμίδα, ωστόσο οι τράπεζες είναι μάλλον ενθουσιώδεις να το εντάξουν στο πελατολόγιό του. 

Η Barclays στο Λονδίνο είναι μια από τις τράπεζες που παρέχουν αυτή την μακροπρόθεσμη πίστωση, συχνά μεταξύ τριών και τεσσάρων ετών σε σχέση με μερικούς μήνες που διαρκούσε το παλαιό μοντέλο. 

Το μεγαλύτερο δάνειό του ανερχόταν σε £17,5 εκ. στον Forgiving Earth Ltd, συμπαραγωγό του Black Earth Rising, μιας σειράς νομικών υποθέσεων που λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας της Ρουάντα.

Όπως επισημαίνουν οι FT, τα δάνεια ανέρχονταν σε μεταξύ £3 εκ. και £30 εκ., ανέφεραν οι τραπεζίτες και τα συνδικάτα τραπεζών έχουν συνδυαστεί για μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις. Οι μικρότερες παραγωγές σπάνια χρηματοδοτούνται από τις τράπεζες, διότι οι νομικές αμοιβές, οι πληρωμές τόκων και άλλες συναφείς δαπάνες καθίστανται απαγορευτικές. 

Σημειώνεται ότι πέρυσι κυκλοφόρησαν 495 σειρές με πρωτότυπο σενάριο, σε σύγκριση με μόλις 288 το 2012. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών έγινε για υπηρεσίες streaming.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ