Ο Αλμπαιράκ διαψεύδει φήμες για capital controls για να καθησυχάσει τις αγορές

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας αναγκάστηκε να διαψεύσει τα όσα ακούγονται για Capital Controls στις τουρκικές τράπεζες.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Εδώ και μια διετία, μεταξύ πολλών άλλων παρεμβάσεων, το δόγμα Ερντογάν, οι γεωπολιτικές επιλογές και προκλήσεις όπως και οι πολιτικές παρεμβάσεις στη νομισματική πολιτική, έχουν οδηγήσει την Τουρκία σε μια πρωτοφανή νομισματική και οικονομική κρίση, που κορυφώνεται αυτή την εβδομάδα.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας αναγκάστηκε να διαψεύσει τα όσα ακούγονται για Capital Controls στις τουρκικές τράπεζες.

Η τουρκική λίρα διολισθαίνει διαρκώς φτάνοντας σήμερα στην δυσμενέστερη ιστορική ισοτιμία του 8,3161, σημειώνοντας πτώση από τις αρχές του χρόνου που ξεπερνά το 30%.

Η κεντρική τράπεζα απροσδόκητα εμπόδισε την αύξηση των επιτοκίων την περασμένη εβδομάδα, διευρύνοντας τον διάστημα των επιτρεπόμενων επιτοκίων για να δώσει μεγαλύτερη ευελιξία στην αύξηση του σταθμισμένου μέσου κόστους χρηματοδότησης.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα έχει επίσης πουλήσει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο αμερικάνικα δολάρια για να υποστηρίξει το τουρκικό νόμισμα μέχρι στιγμής αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Αλμπαιράκ και Διοικητής Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας προσπαθούν να καθησυχάσουν τις αγορές

Στην προσπάθεια να καθησυχαστούν οι επενδυτές και οι αγορές Υπουργός Οικονομικών και Διοικητής της ΚΤ της Τουρκίας προβαίνουν σε κύκλους δηλώσεων καθησυχασμού.

 Σε μια τηλεδιάσκεψη με ξένους επενδυτές την Τρίτη, ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας και γαμπρός του Ερντογάν, Berat Albayrak δήλωσε ότι οι πολυεθνικές εταιρείες έχουν ήδη αρχίσει να μεταφέρουν την παραγωγή τους στην Τουρκία, η οποία είπε ότι βρίσκεται σε «σημείο καμπής».

Οι εκροές δε από τις τράπεζες και η μετατροπή διαθέσιμων κεφαλαίων και περιουσιακών στοιχείων των Τούρκων σε δολάρια ή χρυσό, οδήγησαν τον υπουργό Οικονομικών της γειτονικής χώρας, Μπεράτ Αλνταϊράκ, προχθές, να κάνει δηλώσεις στο Bloomberg περί κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών και να απορρίψει το ενδεχόμενο επιβολής capital controls.

«Το νέο οικονομικό μοντέλο αποδείχθηκε σωστό αφού έχουν αυξηθεί οι εξαγωγές στο προ-πανδημικό επίπεδο μέσω της παραγωγής, των επενδύσεων, των ευκαιριών απασχόλησης και μιας ανταγωνιστικής συναλλαγματικής ισοτιμίας», ανέφερε επίσης ο Αλμπαιράκ στην προσπάθεια του να καθησυχάσει τις αγορές, στο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu.

Η λίρα είναι «εξαιρετικά υποτιμημένη», είπε ο Uysal, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας. Η χώρα θα συνεχίσει να παρουσιάζει θετική ανάπτυξη φέτος, είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ